MÚOSZ: A kormány háborút indított a független sajtó ellen

  • narancs.hu
  • 2024. július 10.

Belpol

Az újságírószövetség elítéli a hétfőn kiadott kormányhatározatot.

„A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elítél minden olyan hatalmi akciót, mellyel a független sajtó működését kívánják akadályozni. E törekvések közé soroljuk azt a hétfőn villámgyorsan megjelent kormányhatározatot, mely elvben a háborús propaganda ellen szól, valójában azonban újra a független média normális működését fenyegeti” – olvasható az állásfoglalásban, amelyet szerdán adott ki az újságírószövetség.

A közlemény emlékeztet, hogy a Magyar Közlönyben a keddre virradó éjszakán megjelent kormányhatározat a pártokon kívül azokat a médiumokat célozza, amelyek külföldről támogatást kapnak,  és „amennyiben megállapításra kerül, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, úgy a forrásokat Magyarország visszautalja a küldő szervezet számára”.

A MÚOSZ szerint lehetetlen feladat érvényt szerezni ennek az utasításnak jogállami keretek között, mert a jelek szerint a „háborús propaganda” mást jelent a kormánynak, és mást a köznek. Jellemző, hogy a gyorsan összeütött kormányhatározat nem tér ki a részletekre, „mintha csak az lett volna fontos, hogy a lehető leggyorsabban ismét megjelenjen egy olyan jogszabály, amely a puszta létével is jelzi: jó lesz vigyázni, a kormány figyel, s ha kell, lecsap. A tavaly év végén létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal már elkezdte listázni az egyes lapokat, s több független orgánum (HVG, Telex, 444, Népszava) orosz–ukrán háborúról írt tényszerű cikke felkerült a »háborús propagandát« terjesztők listájára. Vagyis a »célszemélyek« már alakulnak, most készül a jogi háttér, s ha külföldről (kivéve az Európai Uniót) is kapnak támogatást, akkor jöhet a retorzió” – állapítja meg a MÚOSZ.

A szervezet szerint a kormánynak nem az a dolga, hogy háborúba kezdjen a független sajtó ellen, jogszabályokkal fenyegessen lapokat, amelyek az olvasók támogatásából élnek, és ezt a pénzt külföldi pályázatokon elnyert támogatások egészítik ki. „Ezek olyan projektek megvalósulását segítik általában, melyek egy európai ország demokratikus működéséhez szükséges informáltságot erősítik. Ez nem háborús propaganda!” – szögezi le az állásfoglalás.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk