Már az éjjel határozatba foglalták, hogy a "háborús propagandát" szolgáló támogatásokat visszaküldetik a médiával

  • narancs.hu
  • 2024. július 9.

Belpol

És a pártokkal, az "extraprofitot" termelő cégeket pedig megsarcolják. Gulyás Gergely hétfőn bejelentette a Kormányinfón, az éjjel meg is jelent a kormányhatározat. 

Hétfőn a Kormányinfón beszélt arról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy egy úgynevezett "háborúellenes akciótervet" fogadott el a kormány. A nagy akcióterv a háborút ugyan nem fogja megszüntetni, de legalább lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy ismét megsarcolja a még Magyarországon lévő életképes cégeket (bankokat, multikat, energiacégeket), és hogy újabb csapást mérjen az ellenzéki pártokra és a nem kormánypárti médiára. 

Gulyás bejelentése szerint ugyanis "védelmi hozzájárulást" kell fizetni minden olyan multinak, ami a háborús időben "extraprofitra" tett szert, emelik a tranzakciós díjak mértékét is, a pártok és a médiatermékek pedig tegyék átláthatóvá a forrásaikat, hozzák nyilvánosságra külföldi forrásaikat, a kormány szerinti állítólagos "háborús propagandát" támogató forrásokat pedig utalják vissza. 

Ez utóbbi lépés egyelőre meglehetősen ködös, hogy hogy fog megvalósulni, de biztos, ami biztos, hétfő éjjel egy frissen kiadott Magyar Közlönyben meg is jelent Orbán aláírásával a vonatkozó kormányhatározat "a háborúellenes akciótervről". 

Ebben egyrészt írnak a "védelmi hozzájárulásról", mondván azt – közelebbi pontosítás nélkül – azokban a szektorokban kell fizetni, "ahol a háborús idők extraprofitot eredményeztek"; a befizetett pénz pedig a "Honvédelmi Alapba" fog menni. (Ez utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy korábban a járványkezelés címén volt Gazdaságvédelmi Alap és Rezsivédelmi Alap, melyekből a befolyó pénzeknek általában csak töredéke ment az eredeti célokra.) A határozat emellett Varga Mihály pénzügyminisztert és Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert utasítja a részletek kidolgozására. 

A határozatban persze írnak a "háborús propaganda" elleni fellépésről is: a szöveg szerint a kormány "döntött arról, hogy szükséges olyan jogszabály kidolgozása, amely alapján

  • a politikai pártoknak átláthatóvá kell tenniük a forrásaikat, és a médiatermékek külföldről érkezett támogatásait nyilvánosságra kell hozni;
  • amennyiben megállapítása (sic!) kerül, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, úgy a forrásokat Magyarország visszautalja a küldő szervezet számára". 

A határozat nem részletezi, hogy hogyan képzelik el egy szervezettől egy pártnak vagy médiaterméknek adott pénz elszedését, szimpla einstandolását, majd visszaküldését, ennek kidolgozását az igazságügy-miniszterre bízzák. 

A "védelmi pénzre" vonatkozó jogszabályokat Vargának és Nagynak azonnal kell kidolgoznia, Tuzson Bence igazságügy-miniszter a hónap végéig kapott erre határidőt. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk