Nagy bajban a szegedi koraszülött-mentők

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 8.

Belpol

Túlságosan megemelkedtek a költségek, a támogatások viszont elapadtak.

Dr. Pintér Gábor Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány ügyvezetője a Telexnek beszélt arról, hogy szervezetük nagyon nehéz pénzügyi helyzetben , már másfél éve a fejlesztési tartalékaikat élik fel, és ha mind elfogy, nem tudják, hogyan fognak tovább működni.

Annak ellenére azonban, hogy a koraszülöttek mentése állami feladat, a tevékenységet az Országos Mentőszolgálat alá rendelt alapítványok végzik. A koraszülött-mentők működése azért is nagyn fontos, mert az alapítvány viszi saját, speciális mentőautójával a kisbabákat éppen abba a kórházba, amelyben az adott– pl. szívsebészeti, vagy tüdőgyógyászati – problémára a legjobb ellátást kaphatja.

Az országben összesen kilenc ilyen mentőszolgálat működik, csak a szegedi mentőszolgálat a működésének bő 30 éve alatt majdnem 25 ezer koraszülött és újszülött életét mentette meg. Az alapítványok azonban most nagy bajban vannak, mert a száz kilométeren 15 litert is elfogyasztó mentőautókhoz az üzemanyagot jelenleg a magasabb, piaci áron vehetik csak meg. Ez pedig olyan többletkiadás, amelyet nem tudnak maguktól előteremteni, ezért a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány nemrég kis is adott egy felhívást, amelyben adományokat kérnek a tankolásra.

A működés biztosítását az is nehezíti, hogy egyre kevesebb szakember dolgozik a területen, és az öregedő jármű- és eszközkészletek cseréjére sincs elegendő forrás.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk