Napokkal korábban kikerültek a KSH-adatok, Mellár Tamás feljelentést tett

  • narancs.hu
  • 2023. február 8.

Belpol

Egy kormányközeli intézet már szombaton tudta, hogy mit fog közzétenni a KSH hétfőn. Ilyenre még nem volt példa. 

Feljelentést tett Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője bennfentes kereskedelem, bennfentes információ jogosulatlan közzététele, valamint hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt azzal kapcsolatban, hogy a Portfolio.hu szombaton arról írt, hogy egy piaci szereplő napokkal a hivatalos adatközlés előtt hozzájuthatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) olyan adataihoz, amelyek akár piacmozgató jelentőségűek lehetnek. 

A lap ugyanis a hétvégén a Makronóm Intézet kommunikációs cégétől egy olyan levelet kapott, amelyben az intézet makroelemzési vezetőjének a „friss KSH kiskereskedelmi adatokhoz fűzött szakmai kommentárját” küldik szíves felhasználásra,

a levélben pedig a KSH olyan adatai szerepeltek, amelyek csak napokkal később, a hétfői gyorsjelentésből derültek volna ki. 

Nem sokkal később a Portfolio újabb levelet kapott a cégtől, amelyben már azt írták, hogy „elnézést, de az alábbi KSH statisztikai adat hétfő reggel (02.06.) 8:30-ig EMBARGÓS, kérem, legyenek szívesek figyelembe venni”. A KSH jelentései a gyakorlat szerint ugyanis a közvélemény számára a megjelenés hivatalos napján 8:30-ig megismerhetetlenek, de a média a feldolgozhatóság, a korrekt tájékoztatás elősegítése érdekében a publikálás előtt fél órával korábban kapja meg a gyorsjelentéseket.

Ez alól csak a kormányzati szervek egy szűk köre jelent kivételt, ide akár valóban napokkal korábban megérkezhetnek a KSH adatai, a Makronóm Intézet azonban egy magánvállalkozás, amelyet 2020-ban jött létre, honlapja szerint azért, hogy "a hazai patrióta gazdaságpolitika megalapozásának és kiterjesztésének motorja legyen, a patrióta szemléletű kutatóknak és kutatásoknak otthont, megjelenési felületet biztosítson".

A Makronóm Intézet mögötti MAKRONÓM Közhasznú Nonprofit Kft. 2021 januárja óta Kerekes György tulajdona, aki korábban a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója is volt, de egy ideig az Eximbank igazgatósági tagja is volt. A cég a honlapja szerint foglalkozik "kormányzati döntéstámogatással" is. 

A Portfolio később összevetette a hétfőn publikált KSH-adatokat a Makronóm Intézet által közöltekkel, és arra jutott, hogy azok tényleg megegyeztek, vagyis

a kormányközeli intézet tényleg napokkal korábban hozzájutott azokhoz.

A lapnak a KSH is reagált az üggyel kapcsolatban, amely azt közölte, hogy súlyosan megsértették a statisztikai adatok embargós szabályait, ilyenre még sosem volt példa. Közölték, hogy a reggel 8.30-kor megjelenő gyorstájékoztatókat előző nap 17 órakor kaphatják meg az érintett állami vezetők, és a megjelenés előtt 30 perccel a szerkesztőségek és hírügynökségek – ám az előzetes hozzáférés mind az állami szervezetek, mind a sajtó érintett szervezetei esetében az embargó szabályainak betartásáról szóló nyilatkozathoz kötött. Ebben a nyilatkozatban benne van az is, hogy a hivatalos közzététel előtt az adatok nem hozhatók nyilvánosságra, és nem továbbíthatók harmadik félnek sem. 

A KSH azt is közölte, hogy az embargós előzetes hozzáférés gyakorlatának több évtizedes történetében az embargó megsértése soha nem fordult elő. Az embargó szabályainak súlyos megsértését a KSH kivizsgálja és megteszi a szükséges intézkedéseket. Amennyiben a minisztérium, intézmény vagy a sajtó érintett szervezete megsérti az embargó szabályait, a KSH jogosult az előzetes hozzáféréshez való jogát határozott időtartamra felfüggeszteni vagy véglegesen visszavonni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk