Navracsics az EB-vel való tárgyalásokról: végig optimista voltam

  • narancs.hu
  • 2022. december 29.

Belpol

A Bizottságnak „politikai ízlésbeli” kifogásai lehettek csak a miniszter szerint.

A magyar kormány és az Európai Bizottság között maradtak vitás pontok, és véleménykülönbségek lesznek a jövőben is, azonban ezeket mindig meg tudták és meg is tudják vitatni – nyilatkozta Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek, amit az MTI szemlézett. 

A területfejlesztési miniszter a tárgyalási folyamat alatt történt „támadásokról” elmondta, az Európai Bizottság nem találhatott olyan pontot a politikai ízlésbeli kérdéseken kívül, amelyet kifogásolhattak volna. A miniszter elmondta azt is, hogy szakpolitikai szinten nagyon jó a kapcsolat a bizottsággal, és erre a korrekt viszonyra a közeljövőben is törekedni fognak.

„Én végig optimista és elszánt voltam, mindenképpen el akartam kerülni, hogy Magyarország forrást veszítsen”

– mondta Navracsics Tibor az elmúlt több mint féléves, az uniós pénzek visszaszerzését célul kitűző tárgyalássorozatáról. (Navracsics Tibor a múlt héten a közösségimédia-felületén videóüzenetben közölte, hogy az év végéig a magyar kormány minden olyan megállapodást aláírt az Európai Bizottsággal, amely biztosítja az európai uniós forrásokhoz való hozzáférést. Mindez lehetővé teszi, hogy körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg megérkezzen, és ezzel megkezdődhessen a pályázatok kiírása és elindulhassanak az uniós forrásokkal támogatott fejlesztések).

A miniszter kifejtette, a teljesítési menetrend utolsó állomása március végén lesz, akkor a magyar törvényhozásnak el kell még fogadnia egy törvénycsomagot, a bizottság pedig arról nyilatkozott, hogy amennyiben a március végi határidő tartható, akkor áprilisban, májusban elképzelhető a források felfüggesztésének megszüntetése. Szerinte az EB is abban érdekelt, hogy a vége felé járjanak ebben az eljárásban.

A következő hetek tárgyalási menetéről szólva azt mondta, az operatív és a partnerségi megállapodásról folynak az egyeztetések Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztossal. A tárgyalási folyamat alatt történt „támadásokról” Navracsics Tibor elmondta, az Európai Bizottság nem találhatott olyan pontot a politikai ízlésbeli kérdéseken kívül, amelyet kifogásolhattak volna, majd hozzáfűzte, a lengyelek most nem tárgyalnak az EB-vel, nálunk viszont ilyesmire egyszer sem volt példa.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk