Navracsics is elismerte, hogy befagyaszthatják a 3000 milliárd forintnyi uniós pénz

  • narancs.hu
  • 2022. november 29.

Belpol

A helyreállítási tervet viszont még az idén elfogadhatják. 

Navracsics Tibor területfejlesztési és az uniós pénzek megszerzéséért felelős miniszter kedden úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy arra számít, hogy az Európai Bizottság zárolni fogja a Magyarországnak szánt fejlesztési pénzeket, de a magyar helyreállítási tervet decemberben elfogadják. 

Navracsics azt mondta, a kormány arra számít, hogy a helyreállítási tervet az uniós pénzügyminiszterek a december 12-i Ecofin találkozón fogják majd elfogadni. 

Hozzátette ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság minden valószínűség szerint arra tesz majd javaslatot, hogy függesszék fel a Magyarországnak járó források 65 százalékának kifizetését, vagyis azt a bizonyos 7,5 milliárd eurót (mintegy 3000 milliárd forintot) 

A miniszter azt is mondta, hogy Magyarország teljesíteni fogja a vállalásait, és arra számít, hogy jövőre meg fogják kapni a pénzeket. 

Múlt héten több lap is arról számolt be, hogy elképzelhető, hogy Magyarország nem kapja meg a kohéziós alap mintegy 3000 milliárd forintját, mert Brüsszel egyáltalán nem elégedett azokkal a korrupcióellenes vállalásokkal, amelyeket a magyar kormány tett annak érdekében, hogy jogállamisági szempontból jobb színben tűnjön fel. Akkor arról is szó volt, hogy a magyar helyreállítási tervet pedig bár jóváhagyhatják, a pénzek (5,8 milliárd euró) kifizetését is reformok teljesítéséhez kötnék. Navracsics Tibor ezt akkor úgy értékelte, hogy jó hír, hogy az idén aláírhatják a vonatkozó megállapodásokat.

A miniszter most azt mondta, megtette, amit tudott, és ha még az idén sikerül megállapodni az EU-val és az Európai Tanács is elfogadja a helyreállítási tervet, akkor időben vannak, de a hangsúly most az uniós források felfüggesztésén van. 

Arról, hogy van-e esély utolsó pillanatos megállapodásra, Navracsics csak annyit mondott, hogy ő optimista, és sok mindent látott már. 

Hogy milyen érdekek feszülnek egymásnak az uniós tárgyalásokon, arról a legutóbbi Narancsban írtunk: 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk