Sajtóértesülések szerint bukhatja az uniós pénzeket Magyarország

  • narancs.hu
  • 2022. november 23.

Belpol

Két német lap is úgy tudja, hogy elégedetenek Brüsszelben a magyar kormány korrupcióellenes vállalásaival.

Elképzelhető, hogy Magyarország nem kapja meg a kohéziós alap forrásait (mintegy 3000 milliárd forintot), mert Brüsszel egyáltalán nem elégedett azokkal a korrupcióellenes vállalásokkal, amelyeket a magyar kormány tett annak érdekében, hogy jogállamisági szempontból jobb színben tűnjön fel - értesült a Spiegel című német lap brüsszeli tudósítója. Minderről a hvg.hu adott hírt.

Korábban még arról volt szó, Brüsszel hajlik arra, hogy Magyarország megkapja a kohéziós alap pénzeit, azonban úgy tűnik, megváltozott ez az álláspont, de az első értesülésekben még nem szerepelt pontos összeg. 

Nem sokkal később egy másik német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung is arról írt - ezt is a hvg.hu szemlézte -, hogy az Európai Bizottság egyáltalán nem elégedett a magyar kormány 17 pontos vállalásaival, és ezért nemcsak a kohéziós alap pénzei kerültek veszélybe, hanem a helyreállítási alapból kapott támogatások is. A lap úgy tudja, hogy a magyar helyreállítási tervet ugyan jóváhagyhatják, de a pénzek kifizetéséhez (5,8 milliárd euró) a korábban kért reformok teljesítését kérik. Eddig nem volt szó arról, hogy a helyreállítási forrásokat is vállalásokhoz kötnék, azonban úgy tűnik, hogy nem lesz elég a kondicionalitási eljárásban elvárt vállalásokat teljesíteni, hanem igazságügyi reformokat is végre kell majd hatjania a magyar kormánynak. A Bizottság az igazságügy függetlenségének garantálását várja el, a többi közt az Országos Bírói Tanács erősítésével és a Kúria, azon belül is Varga Zs. András elnök gyengítésével. Ezzel kapcsolatban egyébként Varga Judit igazságügyi miniszter a vállalások teljesítéséről beszélt.

A német lap forrásaira hivatkozva ugyanakkor azt is állítja, a Bizottság elismeri, hogy a vállalásokból néhányat teljesített a kormány, de még lenne mit tenni az átláthatóságért. Nem elégedettek például a nemrég létrehozott  Integritás Hatósággal, ugyanis a Bizottság véleménye szerint annak elnökei „nem állnak minden kétségen felül”; közülük külön kiemelték Holbusz Tímeát, aki korábban a Pénzügyminisztériumban dolgozott.

Mikuláskor azonban minden kiderül: a végső döntést december hatodikán hozzák meg a tagállami pénzügyminiszterek, tehát egyszerre dől el a helyreállítási alap és a kohéziós alap Magyarországnak szánt források sorsa. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk