Navracsics az uniós pénzek felfüggesztéséről: jó hír

  • narancs.hu
  • 2022. november 24.

Belpol

A miniszter szerint az év végéig megköthetik a megállapodásokat az uniós pénzekről, és ez is volt a cél. 

Mint arról beszámoltunk, szerdán német lapok arról számoltak be, hogy elégedetlenek Brüsszelben a magyar kormány korrupcióellenes vállalásaival, ezért elképzelhető, hogy Magyarország nem kapja meg a kohéziós alap forrásait (mintegy 3000 milliárd forintot). A német sajótértesülések része volt az is, hogy a magyar helyreállítási tervet viszont jóváhagyhatják, de a pénzek kifizetését (5,8 milliárd euró) is reformok teljesítéséhez kötnék. Eddig nem volt szó arról, hogy a helyreállítási forrásokat is vállalásokhoz kötnék, azonban úgy tűnik, hogy nem lesz elég a kondicionalitási eljárásban elvárt vállalásokat teljesíteni, hanem igazságügyi reformokat is végre kell majd hatjania a magyar kormánynak. 

Ugyanerről írt csütörtökön a Népszava is azzal, hogy az Európai Bizottság jövő szerdán fogja jóváhagyni a magyar helyreállítási tervet, de a helyreállítási pénzek folyósításáért a kormánynak 27 feltételt kell majd teljesítenie.

Navracsics Tibor, az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön az Akváriumban egy konferencián ezt jó hírnek nevezte: 

"Jó hírem van, az év végéig – most már a Bizottság által az újsághírek által megerősítetten is – aláírhatjuk a megállapodásokat a kohéziós és helyreállítási forrásokról"

– fogalmazott Navracsics az atv.hu beszámolója szerint. Navracsics arról beszélt, hogy az Európai Bizottság újságokon keresztül kommunikál, az uniós kohéziós pénzek felfüggesztéséről szóló hír pedig szerinte azt jelenti, hogy még az idén aláírhatják az ezekről szóló megállapodást, és jövőre meg is kaphatják a pénzt. 

Navracsics az atv.hu kérdésére elmondta, informálisan értesültek arról, hogy szerdán az Európai Bizottság egy sajtó-háttérbeszélgetésen ismertette a bizottság álláspontját, amit ő szokatlannak tart, mert eddig közvetlenül kommunikáltak. 

Arra, hogy kapott-e arról tájékoztatást a magyar kormány, hogy mi a legfőbb kifogása az Európai Bizottságnak a 17 magyar vállalás teljesítését illetően, Navracsics Tibor azzal reagált: "olvasgatjuk a cikkeket, aztán próbáljuk megtalálni, hogy a Bizottság mit kifogásol". Azt is elmondta, hogy hivatalosan nem kaptak még semmilyen értesítést, de a megjelent tudósítások alapján, "az az eredeti célkitűzés, amellyel júniusban elkezdtük a munkát – hogy az év végéig megszülessenek és aláírjuk azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós forrásokhoz hozzáférjünk –, ez a célkitűzés még él".

Navracsics Tibor hangsúlyozta: 

"most, ha minden igaz és hinni lehet a tudósításoknak, akkor a Bizottság azt meg fogja erősíteni, hogy az újjáépítési alappal kapcsolatos megállapodást megköthetjük, a kohéziós pénzekhez a hozzáférést biztosító partnerségi megállapodást pedig aláírhatjuk".

Hozzátette, hogy megértik, ha a teljesítési időszakot, illetve az ehhez kötődő felfüggesztést meg akarják hosszabbítani, mert jövő évi teljesítési pontokról van szó, például az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban március a határidő. "Értjük, hogy ez van, de abban bízunk, hogy időarányosan, amikor mindezt is teljesítjük, hozzáférhetünk majd a felfüggesztett pénzekhez is" – mondta Navracsics Tibor.

Arról, hogy ezermilliárdok fognak hiányozni a büdzséből, Navracsics azt mondta, "nem kell egyelőre B-terv, nem okoz egyelőre nehézséget, mert az a rész, amit nem tartanak vissza, elégséges arra, hogy az induló projekteket tervezzük, elindítsuk".

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk