Orbán és a visszatartott uniós pénzek

Nyerni fog, hiszen nem hirdetnek vesztest

Külpol

Senki nem akarja megbüntetni Magyarországot és a magyar kormányt, ez a „brüsszeli” szándék csak a Fidesz kampánymeséiben létezik. A valóságban a feleket racionálisabb érdekek mozgatják, és ezek szövevényében Orbán jól manőverezik.

Elhalasztják a döntést a magyar uniós pénzekről. Újabb követelések jöhetnek az EU-tól. Egy hónap helyett két hónap haladékot kap a kormány. Nem lesz elég a tizenhét vállalás.

A korábban tervezettnél kisebb összeg felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság. Jövő tavasszal jöhetnek az uniós pénzek. Ha év végéig nincs döntés, elesünk a vissza nem térítendő támogatástól.

Szeptember óta hetente más és más hír és találgatás jelenik meg a Magyarországnak járó EU-s milliárdok sorsáról: a gazdasági felzárkózást segítő alapok közel kétharmadáról (3000 milliárd forint) és a Covid-válságból való kilábalásra adott 2000 milliárd forintról, amit azért javasol befagyasztani az Európai Bizottság, mert a magyar állam nem garantálja, hogy szabályszerűen költik el ezeket a támogatásokat. Mi történik Brüsszelben, hogy ilyen nehéz eldönteni: adják vagy nem adják ezt a pénzt?

A kormány válasza, hogy az európai baloldal és szélsőbaloldal büntetni akarja Magyarországot; a kormány küzd ez ellen, és a harc bizony hosszú és kemény. Ám a valóság az, hogy politikai érdekek olyan bonyolult szövevényébe került az ügy, hogy az Európai Bizottság egyelőre nem tudta kisakkozni a mindenkit többé-kevésbé kielégítő lépést – ezért inkább kivár, amíg csak lehet. A magyar jogállamiság állapota miatti európai aggályok a Fidesz elbaltázott szövetségi politikájának köszönhetően éppen akkor élesedtek, amikor két másik, sokkal fontosabb ügyben is folyamatosan ütköznek az érdekek Európában: az egyik a világjárvány utáni válság kezelése, a másik az ukrajnai háború és annak következményei.

Néppárti védőháló nélkül

Közben két történelmi jelentőségű teljesítményét is meg kellene óvni a közösségnek: sikerült megegyezni arról, hogy a gazdasági válságban példátlan méretű, közösen finanszírozott gazdasági hitel- és támogatáscsomaggal segítsék egymást a tagállamok, és közel egy éve sikerül közösen, egyetértésben fellépni Oroszországgal szemben. Mindenki érti, hogy talán az európai béke múlik azon, hogy ez az egység ne törjön meg, és ezért sok kormány nagy áldozatokat kész hozni. De pontosan mekkorát?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk