„Nem egy bonyolult ügy ez” – Heller Ágnes arról, miért kell együttműködni a Jobbikkal

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. nov. 29., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vagy akar az ellenzék választást nyerni, vagy nem.

Holnap megjelenő nyomtatott kiadásunkban terjedelmes interjút közlünk Heller Ágnessel. A filozófus a 2018-as ellenzéki győzelem esélyeiről, a Jobbikkal kötendő választási szövetség szükségességéről beszél. Arról is megkérdeztük, mit gondol a Jobbik múltjáról, Simicska Lajos támogatói szerepéről vagy Toroczkai László kijelentéseiről. Íme, egy rövid részlet.

Magyar Narancs: Azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy minden ellenzéki pártnak, a Jobbiknak is össze kell fognia a Fidesz ellen, mert a Fidesz nem egy párt, hanem egy zsarnokság összeesküvése.

Heller Ágnes: Alapvető kérdés, hogy melyik párt akar egyáltalán választást nyerni. Most úgy tűnik, a Fideszen kívül egyik sem. Mindenki pontosan tudja – ha máshonnan nem, hát Tóth Zoltán választási szakértő véleményéből –, mi a győzelem, vagy legalább a fideszes kétharmad megakadályozásának feltétele: két ellenzéki listánál több nem lehet, és mind a 106 egyéni választókerületben egy ellenzéki jelöltnek kell indulnia a fideszessel szemben. Mégis minden ellenzéki párt azt hangoztatja, kivel nem fogna össze. Ez azt jelenti, hogy nem akarnak választást nyerni. Akkor viszont ne hazudjanak, ne mondják azt, hogy le fogják váltani a Fideszt. Vallják be őszintén, hogy elbújnak a felelősség elől. Olyan nincs, hogy a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad. Vagy a kecske, vagy a káposzta.

MN: Nem lehet, hogy a pártok a különállásuk hangsúlyozásával szeretnének növekedni, de a választások előtt legalább az egyéni körzetekben visszaléptetik egymás javára a jelöltjeiket?

HÁ: Ahogy most áll a helyzet, abból arra következtetek, hogy eszükben sincs megnyerni ezt a választást. A realitásokat kell számba venni: a Jobbik is egy ellenzéki párt, és a Jobbik nélkül lehetetlen legyőzni a Fideszt. Mindenki azzal jön, hogy az antiszemitáktól védi az országot meg az ellenzéket. Uramisten, én vagyok a holokauszt-túlélő, és nem ők! Ezzel a tapasztalattal a hátam mögött mondom, hogy ha nincs együttműködés a Jobbikkal, akkor a Fidesz fog hatalmon maradni. Ha a Fidesz hatalmon marad, az tragédia Magyarországnak. Nem egy bonyolult ügy ez.

A Teczár Szilárd készítette teljes interjút a Magyar Narancs 2017. november 30-i számában olvashatják.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. nov. 29., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Heller Ágnes
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 35
  galambocskám
  2017. december 01., péntek 05:50
  A kritikus tömeg otthon van. Éppen azért mert kritikus és elege van abból hogy az ellenzéki tüntetések nem hoztak mást mint néhány püffedt egojú alany szereplési mániájának kiélését. Plusz Orbán és Fidesz szidást ami természetesen összecsengett az ellenzéki érzelmű tüntetők érzelmeivel de erősen nélkülözte az újdonság varázsát.

  Orbánt és a Fideszt szidni otthon is lehet ezért nem érdemes felcihelődni és elmenni egy tüntetésre hogy ott a delikvens ne halljon semmi mást mint azt amit eddig is hallott.

  Az ellenzék semmi másra nem képes mint annak a helyzetnek a szörnyűá mivoltát hangsúlyozni mint amiben szerintük az ország leledzik. Slussz. Ennél több és más nincs.

  Senki semmilyen kivezető utat, más alternatívát nem tudott felkínálni azon kívül hogy mindent le kell bontani amit a fideszesek csináltak, minden újra kell kezdeni -. kö kövön ne maradjon - és akkor eljő majd a Kánaán.

  Ja és persze azt is el kell intézni Brüsszelnél hogy Magyarország ne kapjon egy vasat sem az Uniótól - hahó! - és akkor majd állati klassz lesz minden.

  Ja. Szuper.
 2. 34
  rworse
  2017. december 01., péntek 03:09
  Kritikus tömeg jelenleg csak Orbán mellett-mögött van, akivel szemben ez a tömeg sajnos teljesen kritikátlan.
 3. 33
  Cyrano
  2017. november 30., csütörtök 23:04
  Azt hiszem yoyo, ebben nem fogunk egyetérteni.
  Lehetett volna akármilyen szép elképzelése a rendszerváltóknak, ha a hatalom nem érzi a tömeg részéről az egyre növekvő nyomást.
  Az ellenzék akciózik - aztán mi a következménye? (Van néhány infóm.) Nincs médiaértéke, ha van, csak a fikázás van. (Gyurcsány ételosztásán csámcsognak, de egy szó nincs arról, hogy a dk folyamatosan támogat falvakat, Iványit, akciózik nehéz helyzetűek megsegítéséért - aztán a megsegített kis falvak a fideszre szavaznak.) A falujárásokról is sok mindent tudnék mesélni, gondolom mások is, akik próbálkoztak vele.
  Nem mellékesen, olyan vereségből kellett volna pillanatok alatt talpra állni, amiből csak évek alatt lehet
  Ami pedig a zembereket illeti, nekem a manyup elrablása volt a mérföldkő. Orbán pontosan tudta, lakmuszpapír az egész: ha 3 millió szavazó állampolgárból min. 2 millió nemet mond, akkor visszavonult volna. (Ha értették volna az emberek, hogy mi is a manyup, és miért pont akkor csinálta mindezt Orbán -veszteségek realizálása - akkor nem tehette volna meg.) És akkor sok mindent nem mert volna megcsinálni. De csak 175 ezer gondolkodó, bátor, önérzetes ember volt.
  Bele kell törődnünk: ilyen országban élünk.
  És ha kap még négy évet, mert mi, állampolgárok nem emeljük fel a seggünket, akkor ennek az országnak annyi.
  (Félek, annyi. Aki még tud, most menjen el. Ami nem sikerült tatárnak, töröknek, világháborúknak, az most meg fog történni.:( )

  (Nem számháborúznék veled, de a rendszerváltás előtt nem egyszer-kétszer volt irdatlan tömeg, hanem szinte mindig, mindenen.)
 4. 32
  yoyo
  2017. november 30., csütörtök 21:33
  Kritikus tömeg?
  Szerintem a net-adós tüntetéseken és a ceu-s tüntetéseken a felvonuló tömeggel, számával kritikus hangnemével egyáltalán nem volt baj.
  A rendszerváltást pedig szerintem igazából nem is a kritikus tömeg indította be, és pláne nem az vitte végbe.

  A mostani helyzettel kapcsolatban azt gondolom, hogy ugyan egy társadalmat nem lehet, vagy legalábbis nem érdemes ide-oda rángatni (a fidesz megtette, de a mód és a cél miatt nincs abban semmi köszönet), ennek ellenére mégis mindent meg kellett volna tenni, heroikus nagy igyekezettel próbálni szervezni, akciózni. Akkor is, ha jól láthatóan az ország jelenleg nem vevő az ilyesmire, részben mert nem elégedetlen a kormánnyal, részben mert nem kapott inspirációt, nem kapott olyan ajánlatot, ami aktivizálni tudta volna.

  Én az ellenzék picsanehéz helyzetét nagyon jól ismerem, nem is akarom ragozni, mennyire átkozottul az ez a mostani, de a helyzet kialakulásáért igenis hatalmas az ellenzék felelőssége is, másrészt nagyon kevesektől láttam, hogy megpróbálkozott volna azzal a heroikus akciózással. És miután esetleg megpróbálkozott, folytatta volna, elszántan, fáradhatatlanul, mint egy duracelnyuszi.

  Azt a hivatkozást nem tudom elfogadni, hogy majd az ellenzék elé omlik az ország, miután a fidesz teljesen lerombolta, mert ebben az országban sokkal hosszabb időre vannak meg azok a tartalékok, amivel a ner még lazán elműködik, másrészt ha majd valamilyen fordulat következtében hatalomváltás történik, nem lehet hirtelen nulláról elkezdeni építkezni. Az végképp gyalázat és egy újabb nagy kudarc forrása lenne.

  Nincs tuti forgatókönyv, de ez az ernyedtség, ez a tanácstalanság, ez a együtműködésre való képtelenség egyszerűen pocsék.

 5. 31
  Cyrano
  2017. november 30., csütörtök 18:44
  yoyo: akkor is voltak kemény csaták (nép urbánus), de nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy volt kritikus tömeg.
  Most nincs. Otthon ül.
 6. 30
  galambocskám
  2017. november 30., csütörtök 13:35
  Pardon. Voltak itt nagy tüntetések, a netadós első kettője.

  Na és kik tették tönkre?
  A saját szónokai azok, ők nyírták ki a tüntetőkben a lelkesedést és bizakodást.

  Felkászálódtak a színpadra és elkezdtek a saját érzelmeikről lamentálni ahelyett hogy az ország Orbán utáni idejét vázolták volna föl. Senki sem arról beszélt hogy mi a teendő egy Orbán mentes vezetéssel, egy esetleges Orbán mentes Fidesszel és az országgal.

  Krasznahorkai Emmácska fölmászott a színpadra és közölte a nagyérdeművel hogy ő dühös. Ekkor vesztem össze a fél facebookkal mivel pikírt megjegyzéssel illettem a produktumot. Na és mi volt a válasz? Én csak ne bántsam az emmácskát, ő odateszi magát ha jön a TEK és én hova teszem magam? Mondtam sehova sem teszem magam akár jön a TEK akár nem jön a TEK,. de az emmácska verse rémes volt továbbá minek. Vajon ki francot érdekelt az emmácska lelkivilága?

  Arra voltak kíváncsiak a tüntetők hogyan tovább, mi legyen az országgal mi lenne ha nem Orbán lenne hanem valaki más és hogy ki legyen az a más és mit kezdjen az országgal.

  Erre fölmászott a színpadra egy rahedli szónok, előadták a magánjellegű sirámaikat abban a hiszemben hogy egy önképzőköri előadáson vannak.

  Sikerült is mindenkit lehervasztaniuk.

  Az azóta előforduló tüntetéseken is ez volt a műsor: valaki fölmászott a színpadra és előadta a magánsirámait.

  Nincsenek is már tüntetések.


 7. 29
  yoyo
  2017. november 30., csütörtök 13:08
  A mostani ellenzék nagyobbik része nem ismerte fel az idők változását, pontosan ugyanolyan módszerekkel, ugyanolyan reflexekkel, ugyanolyan válaszokkal működik, mint a 90-es és 2000-es években. Aminek az előzménye, a rendszerváltás is meglehetősen problematikus volt, a társadalom mindig legyen tisztes távolban tartva mindentől, a dolgok megbeszélése történjen a pártházak tárgyalóiban, aztán majd közlemények formájában tudatjuk.
  Az, hogy a pártok módszeresen elitista, abszolutista viszonyban álltak a társadalommal, hogy soha nem volt valódi oda-visszacsatolás, annak is következménye ez a mostani helyzet, nincs valódi kapcsolat a politikus és a választók között, a politikusok tanácstalanok, hogyan is kellene "megszólítani" az embereket, a választók pedig már rég bizalmatlanok irántuk.
  És mindig hiteltelen, amikor egy drága öltönyös ürge kiszáll az audiból és a stylist vörös kendőt teker a nyaka köré.
 8. 28
  yoyo
  2017. november 30., csütörtök 12:29
  Cyrano, a ceu-s tüntetések idején alakult ki az a kellemetlen közérzet, hogy itt nem igazán terjed át az utcai tömeg hangulata az országos közhangulatra. Nem jön létre egy magyar indignados, egy nagy felháborodás, általános sztrájkkal, utakat megbénító dudaszóval, amíg a kormány el nem tűnik.
  Mostanában itthon ez nem nagyon látszik reális reménynek.
 9. 27
  yoyo
  2017. november 30., csütörtök 12:20
  Cyrano, 90-ben nem volt ellenfél. Egyedül az volt a kérdés, ki lesz az új király. A régi félreállt.
  Ez a mostani helyzet 88-90-re egyáltalán nem hasonlít. Semmi jel nincs arra, hogy ilyen idő közelítene.
 10. 26
  Cyrano
  2017. november 30., csütörtök 11:51
  kimaradt 'az egész világot'

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra