Nem értesítette az EU-t az energia-veszélyhelyzetről a magyar kormány

  • narancs.hu
  • 2022. július 14.

Belpol

Hupsz, ez elmaradt. Az Európai Bizottság tudni szeretné, veszélybe került-e az ellátás. Mert ha igen, szolidaritási mechanizmus lép életbe.

Közleményt adott ki a szerdán bejelentett magyar energia-veszélyhelyzetről Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa – írja az EUrológus. Mint kiderült, a magyar kormány nem értesítette az új veszélyhelyzetről Brüsszelt, ezért a Bizottság most a magyar hatóságoktól próbál pontosabb információhoz jutnia annak érdekében, hogy jobban megértsék a veszélyhelyzeti tervet, és felmérjék annak a szomszédos tagállamokra gyakorolt hatásait.

A Bizottság emlékeztet, hogy az EU szilárd jogi kerettel rendelkezik az ellátás biztonságának a tagállamok közötti szolidaritás szellemében történő biztosítására. A közleményből úgy tűnik, hogy a brüsszeli testület aggódik a veszélyhelyzet jogszerűsége miatt.

Leszögezik, hogy akkor lehet energia-szükségállapotot hirdetni, ha egyértelműen veszélybe kerül az ellátás. Amennyiben ez történik Magyarországon, akkor érvénybe lépnek az uniós ellátásbiztonsági szabályok.

Valamennyi EU-tagállamra a hatályos ellátásbiztonsági szabályok értelmében szolidaritási kötelezettségek is vonatkoznak, vagyis sürgős szükség esetén kötelesek segíteni szomszédaikat a védett fogyasztók energiaellátásával

– áll a közleményben. Kiemelték, hogy az EU az elmúlt hónapokban intenzíven dolgozott a felkészültségen, és a Bizottság július 20-án konkrét javaslatokat fog előterjeszteni az idei télre való készültség megerősítése érdekében.

(EUrológus)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk