Navracsics azt állítja: közel vagyunk a megegyezéshez Brüsszellel

  • narancs.hu
  • 2022. július 14.

Belpol

A miniszter az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lehetőségéről is beszélt.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter a Mandineknek adott interjút. Ebben többek között arról beszélt , hogy „technikai szinten” nagyon közel vannak a megegyezéshez a helyreállítási alapról Brüsszellel.

"Arra várunk, hogy Brüsszel visszaigazolja a megoldási javaslatainkat a kifogásolt kérdésekben. Bízom benne, hogy ez hamar megtörténik, és akkor érdemben előre tudunk lépni. Már a kezdetekkor úgy álltam hozzá a tárgyalásokhoz, hogy nem jó, ha csak az egyik fél igaza győzedelmeskedik. A kom­p­romisszum akkor működik, ha mind a két fél enged valamennyire, amiből aztán egy közös jó születik. A kompromisszum akkor működik, ha mind a két fél enged valamennyire" – mondta Navracsics.

Elmondása szerint a kormányülésen egyebek mellett a Európai Ügyészséghez való csatlakozás is előkerült. Azt mondta,

önmagában az, hogy Magyarország eddig nem csatlakozott az intézményhez, nem jelenti azt, hogy kizárjuk ennek a lehetőségét.

Bár kiemelte, az Európai Bizottságnak benyújtott javaslataok alapján nem szükséges a csatlakozás.

Navracsics egyebek mellett az is hangsúlyozta, hogy nem eljátssza "a mérsékelt politikust", hanem ő ilyen ember. "Amikor Orbán Viktor felkért a feladatra, valószínűleg ő sem azt gondolta, hogy ez majd egy jó szerep lesz a kormányban, hanem hogy a Navracsics ilyen típusú ember, és mivel van kapcsolatrendszere Brüsszelben, talán jobban meg tudja oldani ezt a feladatot. Tény, és ezt már többször kifejtettem, mindig is sokkal árnyaltabb kommunikációt tartottam szükségesnek az Európai Unióval."

Sokszor szóvá teszik, hogy úgy viselkedünk, mintha nem EU-s, hanem egy unión kívüli tagállam lennénk, amely néha ellenséges tényezőként kezeli az Európai Uniót. Pedig valójában mi vagyunk az Európai Unió" – mondta.

Pedig a miniszter szerint a magyar kormány brüsszeli megítélése egy tízes skálán ötös.

(Mandiner)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?