Nem fizette vissza határidőre a 73 milliós hitelt a váci fociklub a városnak

Belpol

A Vác Városi Labdarúgó Sportegyesület megkapta a lehetőséget, hogy egy évek óta beragadt beruházásból továbblépjenek, de nem élt vele, így a város sem finanszírozza a következő projektjét. 

Pár hete számoltunk be arról, hogy a váci képviselő-testület döntésének értelmében, ha a Vác Város Labdarúgó Sportegyesülete (VVLSE) visszafizeti a meg nem valósult akadémiájához kapott 73 millió forint hitelt a városnak, akkor az önkormányzat beszállna a klub egy új TAO-projektjébe. 

A szóban forgó 73 millió eredetileg  a volt deákvári laktanya területére tervezett fociakadémiára ment volna, ahol azonban egy kapavágás sem történt. A város végül azt az ajánlatot tette a klubnak, hogy ha visszafizetik a pénzt, akkor vállalják egy másik TAO-projekt 68,5 millió forintos önrészét, ez az Iskolavárosban lévő műfüves pálya teljes felújítását szolgálná.

Azonban az önkormányzat arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy a tartozás visszafizetésére megszabott határidő (október 15.) eredménytelenül telt,

a VVLSE nem egyenlítette ki a tartozását, és a városi laktanya területén használatba vett ingatlant (ahol eredetileg tervezték az akadémiát megvalósítani) sem adták vissza rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban.

Ez viszont azt jelenti, hogy az Iskolavárosban eltervezett műfüves pálya felújítása sem indulhat el, és továbbra sem sikerült előremozdulni a már évek óta beragadt beruházásból. A képviselő-tesület legutóbb szerdán ült össze, de a klub tartozása ekkor nem került a napirendre. 

Ugyanakkor a városi fociügy még a 73 millió forintos hitel kiegyenlítésével sem oldódna meg teljesen, ugyanis a VVLSE-nek egy 600 milliós TAO-támogatott stadionfejlesztésre is lehetősége volt, amelyből 180 millió forint önrészt a város biztosított, viszont ez a projekt sem készült el időre.

A városvezetés pár hónapja vizsgálatot indítot, és az önkormányzat augusztusi tájékoztatása szerint az erre felállított szakértői csoport javaslata az volt, hogy egy külsős műszaki cég vizsgálja meg, hogy a stadionra tervezett 600 milliós TAO-forrásból milyen értékű munka valósult meg. 

Az önkormányzat tájékoztatása szerint legközelebb november 17-én lesz képviselő-testületi ülés, és ha addigra elő tudnak készíteni egy ténybelileg, jogilag megalapozott, dokumentumokkal alátámasztott előterjesztést a stadion ügyében, úgy az napirendre kerülhet a megoldási javaslatokkal együtt. Magyarán egy darabig még biztosan várni kell arra, hogy előre tudjanak lépni a felek. 

Leváltották Pető Tibort

A VVLSE elnöke Pető Tibor, aki korábban a város fideszes alpolgármestere volt, és sokaknak onnan lehet ismerős, hogy szerepelt az elhíresült „egyszerűen senkik vagytok, hej, hej” videón, ami a kétharmados Fidesz-sikerrel zárult 2018-es országgyűlési választások után került fel az internetre. De ő volt az, akinek Fördős Attila, a város korábbi Fidesz-KDNP-s polgármestere azt mondta egy kiszivárgott hangfelvétel tanúsága szerint, hogy „Tibi, te nem vagy pénzügyes, hagyjad abba az egészet, mert hülyeséget beszélsz. Nem értesz hozzá Tibi, az a baj”. A városvezetők Vác problémás pénzügyi helyzetéről beszéltek az Alfahír által megszerzett felvételen, ami a 2019-es önkormányzati választások előtt látott napvilágott. 

Pető a váci Fidesz elnöke volt, azonban a párt helyi szervezete szeptemberben tisztújító közgyűlést tartott, ahol a tagok új elnökséget választottak, és Petőt is lecserélték Szádoczki Imrére. Megkerestük a párt Pest megye 4. számú választókerületi szervezetét, hogy miért cserélték le Pető Tibort, és hogy mi lesz jövőben a szerepe, de kérdésünkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.