Vác kiegyezik a fideszes vezetésű fociklubbal, ha visszafizeti a tartozását

Belpol

Akadémiát építhetett volna a váci futball klub, de „egy kapavágás nem történt” a kijelölt területen. Viszont ha most visszafizeti a 73 millió forintot a városnak, az önkormányzat hajlandó támogatni egy újabb projektet.

Múlt héten szerdán arról döntött a váci képviselő-testület, hogy ha a Vác Város Labdarúgó Sportegyesület (VVLSE) visszafizeti a meg nem valósult akadémiájához korábban hitelből adott 73 millió forintot a városnak, az önkormányzat egy új TAO-megállapodás esetén – ami az Iskolavárosban lévő műfüves pálya teljes felújításáról szólna – vállalja annak önrészét. Ez a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által jóváhagyott műszaki tartalom 30 százaléka, közel 68,5 millió forint lenne.

Az elmúlt hetekben többször is foglalkoztunk a VVLSE-vel, ugyanis a helyi Fidesz-elnök, Pető Tibor vezette fociklubnak lehetősége volt egy 600 milliós TAO-támogatott stadionfejlesztésre, amelyből 180 milliós önrészt a város biztosított, valamint további 73 millió ment szintén a város költségvetéséből (felújítási hitelből) egy meg nem valósult akadémiára is.

Az önkormányzat vizsgálatott indított, ugyanis súlyos hiányosságokat tapasztalt a fejlesztéseket illetően: a volt deákvári laktanya területére tervezett akadémiáról például azt közölte, hogy a terület úgy néz ki, mintha a 73 millió forintos támogatás ellenére egy kapavágás sem történt volna, a „stadionhoz pedig még mindig hiányzik a harmadosztályú induláshoz szükséges fedett lelátó, eredményjelző, de hiányoznak a mosdók és a külső kerítés is”. 

Legutóbb augusztus végén próbáltunk információkat kideríteni a vizsgálat eredményéről. Az önkormányzat által felállított szakértői csoport konklúziója akkor az volt, hogy egy külsős műszaki cégnek kellene megvizsgálnia, hogy a 600 milliós fejlesztésből milyen értékű munka valósult meg. Ehhez képest kicsit kevesebb, mint egy hónappal ezután született meg az a mostani döntés, miszerint

ha a VVLSE visszafizeti a 73 millió forintot, akkor a város hajlandó egy másik projektbe 68,5 millió forintot invesztálni. 

 
Itt mostanra focizhatnának a fiatalok
Fotó forrása: Vác Város Önkormányzata
 

A város fejleszteni szeretne

Kíváncsiak voltunk, hogy miért így döntött az önkormányzat, tehát miért vállalná a kockázatot egy újabb projektben, amikor a jelenlegi ismeretek szerint nem tudjuk, hogy az eddig nyújtott több mint 200 millió forintból mennyire felelősen gazdálkodott a VVLSE, ezért kérdéseket küldtünk a városházának. Múlt szerdán a képviselő-testületi ülésen a részben 180 millió forintos stadionfelújítás ügyét nem tárgyalták, viszont az önkormányzat elküldte az egyébként nyilvánosan is elérhető, változtatás nélkül elfogadott határozati javaslatot, melyek részben választ adnak felvetéseinkre. 

Eszerint először 2018 novemberében kötöttek támogatási szerződést egy előfüves és egy műfüves nagypálya létesítésére, az önkormányzat ezekhez határidőre utalta a 73 millió forintot. Az egyesület a támogatási összeget 2020. június 30-ig használhatta fel, az elszámolási határidő december 31. volt, de ezt csak 2021 március 12-én nyújtotta be a klub. 

Az önkormányzat időközben egyeztetett az MLSZ-szel, így kiderült, hogy a TAO-projekt keretén belül a VVLSE-nek egyébként van lehetősége hosszabbítani.

Mivel 2020 tavaszáig érdemi látható munka nem történt az eredeti helyszínen, ezért felmerült, hogy inkább a város északi részén található Szérűskertben építsenek fel egy új műfüves pályát TAO-projekt keretében,

az önkormányzat ehhez is biztosítaná a 30 százalékos önrészt.

A határozati javaslatban az olvasható, hogy Matkovich Ilona polgármester álláspontja szerint a városnak is érdeke egy saját tulajdonú, önkormányzati területen főként TAO-támogatásból megépülő, színvonalas labdarúgó pálya megépítése, amit a város sportolói használhatnak, viszont ehhez a VVLSE-nek október 15-ig a kintlévő támogatás teljes összegét, magyarán a 73 millió forintot vissza kell utalnia – abból a projektből ugyanis már nem nagyon lesz semmi. 

Úgy tűnik tehát, hogy született egy kompromisszumos megoldás a város sportélete érdekében, hiszen korábban az önkormányzat a kérdéseinkre azt válaszolta, hogy „amennyiben a támogatások – mint közpénzek felhasználása – bizonyítottan nem megfelelő, vagy nem igazolható”, úgy megteszi a törvény által előírt szükséges jogi lépéseket. Természetesen önmagában az, hogy „egy kapavágás sem történt” az eredetileg tervezett helyszínen, még nem jelenti, hogy bármilyen visszaélés történt, de adott esetben egy feljelentésnek adhatna indítékot – ehelyett a VVLSE-nek most lehetősége van rendeznie a tartozása egy részét. A Klub korábban azt közölte, hogy kész a szérűskerti pálya újjáépítésére is. 

Zábó Edina már nem igazgató

A Narancs.hu tavaly novemberben számolt be róla, hogy Zábó Edina, a Váci Városfejlesztő Kft. korábbi és a Váci Sport Kft. akkori ügyvezetőjénél elszámolási furcsaságok merültek fel a gépjárműhasználatát illetően: a birtokunkba jutott dokumentumok szerint jóval több kilométerről nyújthatott be számlát, mint amit a valóságban megtett. Az önkormányzat belső vizsgálatot indított, ami idén áprilisban megállapította, hogy mintegy 12 ezer kilométerrel több utazási költségtérítést vett fel – az ügyben a rendőrség is nyomozást indított sikkasztás miatt.

A Váci Városfejlesztő Kft. honlapja szerint viszont Zábó már nem a Váci Sport Kft. igazgatója. Kíváncsiak voltunk, hogy miért bocsátották el, ezért rákérdeztünk erre a városvezetésnél, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy az önkormányzat nem rendelkezett a munkáltatói jogkörökkel, „így a vele kapcsolatos munkajogi intézkedésekben sem dönthetett”. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk