A magyar állam bevásárolt értékes szlovákiai műemlék épületekből

  • narancs.hu
  • 2021. október 22.

Belpol

Közvetlenül és egy állami alapítvány cégén keresztül.

A magyar kormány nemcsak közvetlenül, hanem egy állami alapítvány cégén keresztül is vásárolt értékes szlovákiai műemlék épületeket, derítette ki a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK), írja az Újszó.

Mint írják, Kassa belvárosában, a Szent Erzsébet-dóm tőszomszédságában lévő műemlék épületet idén január 11-én vásárolta meg egy Manevi nevű cég. A vállalat a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tulajdonát képezi. Az alapítványt a magyar kormány hozta létre, majd közel 44 millió euró értékben juttatott neki állami tulajdonban lévő cégek, a Manevi és a Comitatus-energia részvényeit. Olyan állami vállalatokról van szó, amelyek a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium portfóliójába tartoztak. Az ICJK azt is kiderítette, hogy a két céget kezelő alapítvány kuratóriumában Fidesz-közeli személyek ülnek, az intézményt pedig Magyar Levente helyettes magyar külügyminiszter vezeti.

A januári bevásárlás mellett idén februárban a Manevi tulajdonába került a pozsonyi Nyerges utcában (Sedlárska ulica) és a Védcölöp utcában (Palisády) is egy-egy értékes ingatlan. A magyar nagykövetség és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete egykori épületéről van szó. Hasonlóképpen Trencséntyeplic városában a Vlára fürdőház is a Manevi tulajdonába került.

Mint írják, a Manevinek van egy szlovákiai leányvállalata is, a Manevi SK s.r.o., amelynek Dunaszerdahelyen van a bejegyzett székhelye. Ez utóbbinak egy magyar állampolgár, Kőváry Dénes a vezetője, és Rigó Tibor dunaszerdahelyi vállalkozó az igazgatója. Az ICJK hiába érdeklődött náluk az épületek sorsáról, nem érte el őket.

Az Újszó cikkéből az is kiderült, hogy a nyár folyamán a Korzár napilap arról írt, hogy a magyar állam két kassai műemlék épületet is megvásárolt. Egy régi polgári házról, illetve a Csáky-Dessewffy-palotáról van szó. Az utóbbiban egy ideig a Szlovák Alkotmánybíróság is székelt. A két épület együttes értéke 3-4 millió euró is lehet. Az ICJK szerint a két ingatlan a magyar külügyminisztérium tulajdonában van, de a tárca egy további kassai épületet is tulajdonol. A Sme napilap szerint a magyar állam Besztercebányán és Tornalján is vásárolt egy-egy műemlék épületet.

Címlapképünkön Magyar Levente helyettes magyar külügyminiszter látható.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk