Nem hagyják annyiban a tanárok: a Kölcsey Ferenc Gimnázium 15 oktatója nem tanít kedden

  • narancs.hu
  • 2022. február 15.

Belpol

Folytatódik a tanárok tiltakozása a kormány sztrájkrendelete ellen.

Követik a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai a Szent László Gimnázium pedagógusainak példáját: tiltakoznak a kormány sztrájkrendelete ellen és nem tanítanak kedden, írja a hvg.hu.

Mint írják, kedden reggel a Kölcsey 15 oktatója nem vette fel a munkát, ezzel is tiltakozva a kormány pénteken kiadott sztrájkrendelete ellen.

Ahogy arról hétfőn mi is beszámoltunk, 12 tanár egy napos minisztrájkot tartott a kőbányai Szent László Gimnáziumban, miután pénteken a kormány rendeletben határozta meg, hogy milyen feltételekkel sztrájkolhatnak a tanárok.

A rendelet a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva szabályozza a gyermekfelügyeletet az iskolákban és óvodákban, a jogszabály szerint a sztrájkkal érintett munkanapokon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre, és csoportokat sem lehet összevonni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt közölte, hogy nem fogadják el a rendeletet, és ha kell nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

Törley Katalin, a Kölcsey egyik tanára a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az akciójuk

nem a diákok, nem az igazgató, de még csak nem is a tankerület ellen irányul, kizárólag a pénteki kormányrendelet ellen tiltakoznak vele.

Mint mondta, hivatalos levélben tájékoztatta a munkabeszüntetésről az intézményvezetőt, aki jelezni fogja ezt a tankerület vezetője felé is.

Törley azt is elmondta, hogy számolnak a lehetséges retorziókkal is. Legvalószínűbbnek azt tartja, hogy a munkabérükből fogják levonni a mai napot, azonban többen attól tartanak, hogy elveszítik az állásukat a kiállásuk miatt. Törley elmondása szerint a kirúgást valószínűtlennek tartja, hiszen így is tanárhiány van, ráadásul aránytalan retorzió lenne az egynapos munkabeszüntetésért.

Az iskola bejáratánál a tanárok ugyanazzal a szöveggel függesztettek ki molinót, mint hétfőn a Szent László tanárai: “A sztrájk alapjog!”

Címlapképünk illusztráció.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk