Nem hagyják annyiban a tanárok: a Kölcsey Ferenc Gimnázium 15 oktatója nem tanít kedden

  • narancs.hu
  • 2022. február 15.

Belpol

Folytatódik a tanárok tiltakozása a kormány sztrájkrendelete ellen.

Követik a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai a Szent László Gimnázium pedagógusainak példáját: tiltakoznak a kormány sztrájkrendelete ellen és nem tanítanak kedden, írja a hvg.hu.

Mint írják, kedden reggel a Kölcsey 15 oktatója nem vette fel a munkát, ezzel is tiltakozva a kormány pénteken kiadott sztrájkrendelete ellen.

Ahogy arról hétfőn mi is beszámoltunk, 12 tanár egy napos minisztrájkot tartott a kőbányai Szent László Gimnáziumban, miután pénteken a kormány rendeletben határozta meg, hogy milyen feltételekkel sztrájkolhatnak a tanárok.

A rendelet a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva szabályozza a gyermekfelügyeletet az iskolákban és óvodákban, a jogszabály szerint a sztrájkkal érintett munkanapokon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre, és csoportokat sem lehet összevonni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt közölte, hogy nem fogadják el a rendeletet, és ha kell nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

Törley Katalin, a Kölcsey egyik tanára a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az akciójuk

nem a diákok, nem az igazgató, de még csak nem is a tankerület ellen irányul, kizárólag a pénteki kormányrendelet ellen tiltakoznak vele.

Mint mondta, hivatalos levélben tájékoztatta a munkabeszüntetésről az intézményvezetőt, aki jelezni fogja ezt a tankerület vezetője felé is.

Törley azt is elmondta, hogy számolnak a lehetséges retorziókkal is. Legvalószínűbbnek azt tartja, hogy a munkabérükből fogják levonni a mai napot, azonban többen attól tartanak, hogy elveszítik az állásukat a kiállásuk miatt. Törley elmondása szerint a kirúgást valószínűtlennek tartja, hiszen így is tanárhiány van, ráadásul aránytalan retorzió lenne az egynapos munkabeszüntetésért.

Az iskola bejáratánál a tanárok ugyanazzal a szöveggel függesztettek ki molinót, mint hétfőn a Szent László tanárai: “A sztrájk alapjog!”

Címlapképünk illusztráció.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.