Egy kőbányai gimnázium 12 tanára ma nem vette fel a munkát

  • narancs.hu
  • 2022. február 14.

Belpol

Így tiltakoztak a kormány sztrájkot szabályozó rendelete ellen. Hasonló akciók várhatók. 

12 tanár egy napos minisztrájkot tart hétfőn a kőbányai Szent László Gimnáziumban, miután pénteken a kormány rendeletben határozta meg, hogy milyen feltételekkel sztrájkolhatnak a tanárok.

A rendelet a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva szabályozza a gyermekfelügyeletet az iskolákban és óvodákban, a jogszabály szerint a sztrájkkal érintett munkanapokon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre, és csoportokat sem lehet összevonni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt közölte, hogy nem fogadják el a rendeletet, és ha kell nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.  

Tóth Viktor, a Szent László Gimnázium tanára a hvg.hu-nak azt mondta, "ez egy polgári engedetlenség, nincs összefüggésben a szakszervezetekkel". Tóth és 11 társa nem vették fel a munkát és az intézmény dísztermében ülve tartanak egy napos minisztrájkot. A tanár tudomása szerint csoportösszevonásokkal oldják meg az intézményben a helyettesítést.

A tanár elmondása szerint az iskola polgári engedetlenséget mutató tanárai az állásukkal játszanak, azonban állítása szerint már nincs mit veszíteniük. Hozzátette, hogy az iskola tanári karának döntő többsége egyetért velük, közel harminc pedagógus reggel egy csoportkép erejéig össze is állt a kifüggesztett molinó alatt.

Az intézmény igazgatója, Sárkány Péter a tankerületi központhoz irányította a lapot, ahonnan azonban egyelőre nem válaszoltak. 

Tóth Viktor elmondása szerint azt reméli, hogy mivel csak egy egynapos ellenállásról van szó, ezért a retorzió is ezzel arányos lesz. Hozzátette, úgy tudja, hogy a következő napokban több budapesti gimnázium oktatói is hasonló akciókat tartanak majd.

Az akció keretén belül Tóth Viktor azt is kiírta a gimnázium előtti járdára, hogy "A sztrájk alapjog", ezt a PDSZ élőben közvetítette is. 

De más iskolákra is hasonló molinók kerültek fel, a PDSZ pedig erre buzdította is a tanárokat egy vieóban: 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.