Nemzetközi bírósághoz fordul a két pedagógus-szakszervezet

  • narancs.hu
  • 2022. február 12.

Belpol

Közös közleményben reagáltak a sztrájkot érintő kormányrendeletre.

„A kormány 2022. február 11-én este kihirdetett rendelete a szakszervezetek álláspontja szerint alaptörvény-ellenes. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz. Ehhez nincs joga, ez joggal való visszaélés. A kormány tartsa tiszteletben, hogy a bíróság független hatalmi ág!” – reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete a pénteken nyilvánosságra hozott új jogszabályra.

A két érdekképviseleti szervezet szerint a bíróság dolga és joga sztrájkügyben döntést hozni. Úgy látják, a rendelet nem vesz tudomást a valóságról, arról, hogy „hónapok óta mindennaposak az óvodákban, az iskolákban a csoportösszevonások, mert eddig sem volt, és most már különösen nincs elegendő pedagógus és segítő munkatárs a feladatellátásra. Ez a fő oka egyébként a sztrájkhelyzetnek! Ha az iskolai és iskolán kívüli programokban azokat a szabályokat alkalmaznánk, amelyeket a rendeletbe írtak, nem működnének az intézmények egy percig sem – nemcsak sztrájk alatt, a sztrájkon kívül sem” – hangsúlyozza a közös állásfoglalás.

A PDSZ és a PSZ szerint az említett körülményekre a koronavírus-járvány legutóbbi két hullámában a kormány nem figyelt, most viszont épp ezeket szeretné a sztrájk idejére, a sztrájkjog korlátozására használni.

„A sztrájk alatti tanítás elrendelésének pedig köze nincs a járványhoz – ezt az elsőfokú bíróság megállapította, a másodfokú bíróság pedig jogerősen helybenhagyta. A szakszervezetek nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet. Nem teszünk le a sztrájk előkészítéséről, és válaszlépésként tervezünk más, nagyszabású akciókat is” – írja a két szakszervezet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk