Van olyan benzinkút, ahol csak hatan tölthetik tele a kocsijukat egy nap 

  • narancs.hu
  • 2022. február 15.

Belpol

Marad a benzinárstop, a vállalkozók félnek a csődtől.

A tankolható mennyiséget korlátozza a benzinkutak egy része az üzemanyagárstop meghosszabbítása miatt. Van, ahol legfeljebb 10 liter gázolajat adnak el egy autósnak, máshol csak hatan tölthetik tele a kocsijukat egy nap alatt, írja az rtl.hu.

A portál beszélt több olyan vállalkozóval, akik benzinkutat üzemeltetnek, volt, aki arról számolt be, hogy két kútja van, és az árstop meghosszabbítása miatt most az egyiket elveszítheti.

„Az egyik kutamon óriási hitel van, amit előzetes számítások alapján könnyedén ki tudtam volna gazdálkodni. Most ha egy-két hónapig nem tudom ezt fizetni, akkor a bank viheti az egész ingatlant, a vállalkozást, mindent. Tehát csőd” – mondta el.

Beszéltek olyan vállalkozóval is, aki elmondta, hogy az ő kútján naponta összesen legfeljebb 250 liter üzemanyagot adnak el, vagyis csak napi 6 autót tankolnak tele.

Mint írják, ha egy vállalkozó bezárásról dönt az árstop miatt, a kormány egy másik szolgáltatót jelölhet ki a veszteséges kút átmeneti üzemeltetésére. Ez viszont nem megy az egyik napról a másikra.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint egy kútátadás nem egyszerű dolog, sőt, a gyakorlatban szinte kivitelezhetetlen. „Számos olyan engedély, a működéshez szükséges dokumentum van, ami név szerint az adott töltőállomás üzemeltetőjének a nevére van kiállítva. Ezeket nem lehet egyik napról a másikra felülírni” – magyarázza.

Orbán Viktor három napja jelentette be, hogy az árstop a benzinárakkal kapcsolatban is működik, az üzemanyag ára Magyarországon az ötödik legalacsonyabb Európában, ezért a kormány úgy döntött, hogy három hónappal meghosszabbítja az árstopot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.