Nem küld megfigyelőket az EBESZ a magyarországi EP-választásra

  • narancs.hu
  • 2019. május 14.

Belpol

Hiába kérték korábban az ellenzéki politikusok a részvételt.

A Népszava információi szerint nem vesznek részt a jövő vasárnapi magyarországi EP-választáson az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői.

Ez azért meglepő – emlékeztet a lap –, mert magyar európai parlamenti képviselők még februárban épp az EBESZ részvételét kérték. Jávor Benedek a szocialista Ujhelyi Istvánnal, a DK-s Niedermüller Péterrel és a Momentumos Cseh Katalinnal közösen kezdeményezte a 2018-as országgyűlési választáson „észlelt, és immár az ügyészség által is megerősített választási visszaélések miatt”.

Az ellenzéki politikusok azt kérték, hogy a szokásos, formális megfigyelői delegáció helyett az EBESZ komoly, a visszaéléseket valóban észlelni képes missziót küldjön Magyarországra és „ezúttal sokkal erőteljesebben tartsa rajta a szemét a májusi EP-választáson”.

Nem tudni, miért nem jönnek a kért megfigyelők. A Népszava úgy tudja, hogy a választási szerveknél eddig senki nem jelezte érkezését az EBESZ-től, márpedig legalább egy-két hónappal a voksolás előtt fel szokták venni a kapcsolatot a magyarországi választási szervekkel. Most ilyen – eddig – nem történt.

Őrülten kevés szavazatszámlálót delegáltak a pártok, megint nem lesz minden szavazókörben ellenzéki küldött is

Pedig ez elég fontos garancia lehetne... Egyelőre nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az EP-választáson listát állító pártok - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.