Nem lehet titok, mibe került a Mátrai Erőmű-ügylet

  • narancs.hu
  • 2023. július 29.

Belpol

A Fővárosi Ítélőtábla másodszor, jogerősen úgy ítélt, ki kell adni az MVM korábbi tulajdonosi határozatait.

Bírósági ítélet kötelezi a kormányt arra, adja ki a Mátrai Erőmű eladásával kapcsolatos, két éve titkolt határozatokat – írja a Népszava.

2019-ben karácsony előtt derült ki, hogy az állami MVM megveszi Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől a Mátrai Erőművet. Az adásvétel 2020 márciusában zárult le, és a becslések szerint összesen 75 milliárd forintnyi közpénzbe került. 

Az erőműben nem sokkal korábban, 2018-ban szerzett tulajdont Mészáros cége. 

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője 2020 elején kérte a kormánytól és az MVM-től az adásvétellel kapcsolatos iratokat. Ám az akkori vagyonminisztérium és a cég sem akarta átadni a dokumentumokat az érdemi információk kitakarása nélkül. Az ellenzéki politikus jogi útra terelte az ügyet, az eljárás pedig arról szólt, hogy az illetékes minisztérium mennyi pénzt kér az általa titkosnak tartott részletek kitakarásáért. Ez az összeg félmillió forintnál állt meg. Tóth úgy érvelt, ő egyáltalán nem igényli, hogy kitakarjanak bármit az iratokon. 

Először két éve, októberben döntött úgy a Fővárosi Törvényszék, majd tavaly februárban a Fővárosi Ítélőtábla is, hogy az alperesek kötelesek kiadni a Tóthék által méltányosságból ajánlott 54 ezer forint ellenében, kitakarás nélkül a kért iratokat. A minisztérium felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, és az a testület idén januárban az ügy „különös bonyolultságára, vagy kiemelt társadalmi jelentőségére” tekintettel új eljárást rendelt el.

A Fővárosi Törvényszék az új eljárásban sem változtatott korábbi álláspontján, és néhány napja a Fővárosi Ítélőtábla is úgy döntött,  immár jogerősen, ahogy tavaly februárban: a vagyonminiszter jogutódjának számító energiaügyi tárcának, Lantos Csaba miniszternek 15 napon belül át kell adnia a Mátrai Erőmű vásárlásáról szóló iratokat. 

Az MVM-mel szemben ugyanilyen célból indított keresetet ugyanakkor elveszítette Tóth Bertalan. 

A tárcától kapott iratcsomagból azonban reményei szerint meg fogja tudni, mikor milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvételéről, Mészáros Lőrinc esetleges veszteségeinek a pótlásáról. Ezeket az információkat Tóth szerint mindenkinek joga van tudni, mert a nemzeti vagyon átjátszásáról van szó. 

 A Népszava feltételezi, a minisztérium ezek után sem fogja kitakarás nélkül átadni a kért dokumentumokat az ellenzéki politikusnak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk