Pesty márpedig színjózanon nevezte tolvajnak Lölőt

  • narancs.hu
  • 2023. július 29.

Belpol

A dokumentumfilm-rendező azt ajánlja azoknak a jobboldaliaknak, akik „be vannak tojva”, hogy vegyenek föl munkavédelmi sisakot.

Pesty László dokumentumfilm-rendező a múlt hétvégi Tusványoson egy beszélgetésen az Egyesült Államok elnökének mentalitásáról szólva ezt mondta: „az, hogy a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, ez ugyanaz, mint a Lölő-jelenség Magyarországon, a Lölő-klán, a Biden-klán, a kirakatban lopunk, csalunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét, förtelem mind a kettő.”

Pesty Lászlót a rendezvény után a 444 stábja kérdezte meg, pontosan mire gondolt. A videóinterjú alanya többek közt azt mondta, vannak jelenségek, amelyek bizonyos eszméknek ártanak, és bár sejti, kit neveznek a magyarok Lölőnek, nem tudja.

Az újságíró megjegyzésére, hogy Mészáros Lőrincet Lölőzik, visszakérdezett: tényleg? Azt hitte, Szíjj Lászlót. 

„Az a baj, hogy én egy csökkent értelmű medvebocs vagyok, összevissza beszél az ember, összetéveszti Szíjj Lászlót Micimackóval, vagy esetleg a Fülessel, mondtam, amit mondtam, aki érti, érti, aki meg nem érti ... az érti” – folytatta.

A dokumentumértékű interjú itt nézhető meg: 

Most az ATV Csatt2 című műsorában Pesty ismét erről a nyilatkozatáról beszélt. 

Azt mondta, kollégáival elemezte a mondataira reagáló kommenteket.

Szerinte balos fanatikusoktól kapott olyan megjegyzéseket, hogy biztosan be volt rúgva. Ez nem így van: épp most változtatta meg az életmódját, és a fórum idején egy pohár sört sem ivott. Kicsit ugyan fáradt volt, de egy korty szesz nem volt benne. Úgy gondolja, balos gondolkodó emberek az ő megszólalásában azt látják, elindulhat a jobboldalon belül valami tisztulás, ami végső soron a kormánynak tesz jót. A jobbos gondolkodók örültek a szavainak, mert ugyanezt gondolják sok éve – mármint azt, hogy a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett jelenség árt a magyar konzervativizmusnak –, csak nem akarják kimondani. Négyszemközti beszélgetésekből is azt szűrte le Pesty László, sokan szimpátiával fogadták nyilatkozatát.

 

A „jobbos fanatikusok” pedig ugyanazt hiszik róla, amit a balos fanatikusok, hogy a pálinka beszélt belőle vagy megőrült.

Nagy eséllyel sokan ezt gondolták még, valószínűleg újságírók, szerkesztők is, mert a NER működésének egyik alappillérét, a nemzeti burzsoázia megerősítését bíráló nyilatkozatnak nem volt nagy visszhangja.

Kommentelők azzal is vádolták, hogy a színpadon keményen fogalmazott, a 444 interjújában visszakozott. Ez tévedés –mondta Pesty –, ő csupán nem akart olyan kijelentést tenni, ami peresíthető, tehát ez nem visszavonulás volt, csak taktika. 

Pesty László azoknak a jobboldali embereknek, akik „be vannak tojva”, mert tartanak attól, ami a nyilatkozata után következni fog, azt ajánlja, vegyenek fel munkavédelmi sisakot. Az ATV stúdiójában a dokumentumfilmes mutatott is egy, a Gerilla.hu logóját viselő fejfedőt.   

A 444 tudósítását Pesty László tárgyilagosnak mondta.

Az eset kapcsán a 444 idézi Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, aki valamiért nem értette meg Pesty tusványosi mondatait: „Azokat érdemes meghívni Tusnádfürdőre, akik akár kritikusak a kormánnyal, vagy ellenzéki politikusok, de értelmesen és összefüggően tudnak fogalmazni. Megnéztem az interjút, és nem találtam értelmet benne, és összefüggéseket se nagyon.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?