Nem minden 30 év alatti anya kap szja-mentességet

  • narancs.hu
  • 2022. december 30.

Belpol

Csak azok, akinek gyermeke már 2023-ban születik.

Hornung Ágnes családokért feleős államititkár szerdán jelentette be, hogy 2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. Bár ezt sokan úgy értelmezték, mintha minden 30 évnél fiatalabb édesanya részesülhetne a kedvezményben a jövő évtől – ehhez a több tízezer érintettről szóló kormányzati kommunikáció is hozzájárult –, a 24.hu értesülései alapján azonban a bejelentésben a „vállalnak” szón van a hangsúly.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet kormányrendelet 5. paragrafusa szerint ugyanis:

„a rendelet szerinti kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.”

A lap megkeresésére a Kulturális és Innovációs Minisztérium azzal kapcsoltban, hogy mit takar a rendeletben szereplő „családi kedvezményre való jogosultság”, azt a válaszolt küldte, hogy a családi kedvezményen a gyermekek után járó, korábban megigényelt családi adó- és járulékkedvezményt kell érteni. Továbbá közölték, az az anya jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére (adómentességére), akinek gyermeke 2023. január 1-jén születik.

Ennek értelmében azonban, aki 30 év alatti, de 2022. december 31-én vagy azt megelőzően született gyermeke, elesik az szja-mentességtől. Ugyanakkor, ha újabb gyermeke születik 30 éves koráig, akkor élhet a kedvezménnyel.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk