Nem volt tízezres tömeg a Parlament előtt: „csak” a hajléktalanokért tüntettek

Belpol

A Város Mindenkié csoport tagjai arra biztatták ma a munkába igyekvő képviselőket, hogy szavazzák meg a hajléktalan emberek közterületi tartózkodását büntető törvény módosítását.

„Ez a kulcs lehetne az én otthonom kulcsa. Ehelyett büntethető vagyok, mert nincs otthonom.” Személyes üzenetekkel várták hajléktalan aktivisták és szövetségeseik hétfő délelőtt a Parlament környékén a plenáris ülésre igyekvő képviselőket.

A Város Mindenkié (AVM) csoport tagjai egy-egy kulcsot adtak a képviselőknek, azzal, hogy ne feledkezzenek meg az érintettekről, amikor majd szavaznak a hajléktalan embereket büntető törvényről.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Hétfőn egy órától vitázott, kedden pedig szavaz a parlament arról, hogy az életvitelszerű közterületen tartózkodás kikerüljön a szabálysértési törvényből. Az AVM Szél Bernadettet, az LMP országgyűlési képviselőjét kereste meg, hogy nyújtsa be közös módosító javaslatukat, aki először a honvédelmi és rendészeti bizottság elé vitte a törvényjavaslatot, ahol kétszer utasították el, majd frakcióval bíró párt tagjaként kezdeményezte, hogy az Országgyűlés plenáris ülése döntsön a javaslat tárgysorozatba vételéről.

A házbizottság döntése alapján ez megtörtént, ezért akciózott ma, és ezért szervez tüntetést holnap estére az AVM.

„Kulcs a szívhez. Kulcs a valós otthonhoz”

Lakatos András, az AVM hajléktalan aktivistája a kulcsos üzenetek kiosztása előtt elmondta, azért szeretnék, ha eltörölnék a közterületen tartózkodás büntetését, mert egyáltalán nem segít a rászorulókon, viszont kriminalizálja őket. „Üldözés helyett otthonokat! Tegyék meg a nulladik lépést, és szavazzák meg a törvényjavaslat módosítását.” Lakatos valós lakáspolitikát vár a kormánytól.

false

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

A hajléktalanság büntetése az Alkotmánybíróság 38/2012. határozata szerint alapvető jogokat sértő, embertelen gyakorlat. „Önmagában az, hogy valaki a közterületen éli az életét, mások jogát nem sérti, kárt nem okoz, a közterület rendeltetésszerű használatát, a közrendet nem veszélyezteti”, így „sem a hajléktalanoknak a közterületekről való eltávolítása, sem a szociális ellátások igénybevételére való ösztönzése nem tekinthető olyan legitim, alkotmányos indoknak, amely a hajléktalanok közterületen élésének szabálysértéssé nyilvánítását megalapozná” – áll az AB határozatában.

Több mint 500 eljárást folytattak le a törvény hatálybalépése óta

A megmozdulás eredményével kapcsolatban aligha lehetnek illúzióink. A megszólított képviselők ugyanis elutasítóak voltak, sok esetben úgy csináltak, mintha észre sem vették volna az autójuk mellé lépő hajléktalan aktivistákat, persze akadt olyan is, aki váltott pár szót velük. Nem számoltuk, de többen voltak azok, akik figyelemre sem méltatták az akciózó hajléktalan embereket, például Rubovszky György (KDNP) vagy Répássy Róbert (Fidesz) láthatatlannak tekintette őket. Révész Máriusz (Fidesz), Varju László (DK) és Zsiga-Kárpát Dániel (Jobbik) hajlandó volt elfogadni a kis útravalót, Fodor Gábor még azt is mondta, hogy „természetesen meg fogjuk szavazni”, Kunhalmi Ágnes egyetértett a kezdeményezéssel, míg Vona Gábortól annyi tellett, hogy „el fogjuk dönteni”. Hiller István ki is szállt a sofőrje mellől, mondván, „gyáva dolognak tartom, ha valaki nem hallgatja meg az embereket”.

false

 

Fotó: Németh Dániel

„Miközben az állam több százmillió forintot költött eddig a hajléktalan emberek zaklatására, az utcán élő emberek száma nem csökken. Ennek ellenére a kormány továbbra sem ismeri el, hogy a kriminalizáció megbukott” – áll az AMV közleményében.

Tüntetést szervez A Város Mindenkéi csoport kedd estére a Kossuth térre, vagy azért, hogy közösen megünnepeljék a törvénymódosítást, vagy azért, hogy tovább tiltakozzanak a további kriminalizáció ellen.

Figyelmébe ajánljuk