Népszava: Ugyanannyiért adna kevesebb távhőt a kormány a távfűtéses lakásokban

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 15.

Belpol

Idén télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezi a kormány a távhő rendszerekben.

Sajátos távhőtrükkel próbálhatja meg fenntartani a rezsicsökkentés látszatát a kormányzat – derült ki a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára, Steiner Attila elejtett mondataiból, írja a Népszava

A lap az államtitkár egy keddi konferencián elhangzott szavait idézi, miszerint idén télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhő rendszerekben.

A Népszava megkérdezett több fővárosi szakembert, akik szerint ez várhatóan nem a használati meleg víz mennyiségének vagy hőfokának csökkentését jelentené, hanem a fűtésre jutó hőmennyiség lenne kevesebb. Azt azonban még nem tudják, hogy mindez hány fokkal csökkenti majd a lakások hőmérsékletét.

Egyelőre a szakemberek is csak próbálják megfejteni, hogy mire gondolhatnak a tárcánál. Mint megjegyzik, előzetes szakmai egyeztetés nem volt.  

Mindez tehát azt is jelentheti, hogy mivel a távhő tarifákat – a sok mérő nélküli lakás miatt – nem lenne könnyű emelni, inkább ugyanannyiért adnak majd kevesebb meleget. Így viszont az is előfordulhat, hogy azoknál a felhasználóknál is sokkal hűvösebb lesz a télen, akik fizetnének is azért, hogy melegebb legyen a lakásban. 

A lap megjegyzi: ez azonban átmeneti megoldás lesz csupán, a kormány ugyanis programot indít a lakások fogyasztásmérővel való felszerelésére, így amint a lakások többsége mérhetővé válik, lehetővé válik "az igazságosabb közteherviselés". Vagyis jöhet az áremelés.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.