Népszavazással győzné le Orbánt Vágó Gábor
navtunt_MG_5074w.jpg

Népszavazással győzné le Orbánt Vágó Gábor

  • MTI
  • 2017. szeptember 20.

Belpol

Újabb kilenc, a korrupció visszaszorítását célzó népszavazási kezdeményezést nyújtott be szerdán Vágó Gábor.

Az LMP volt országgyűlési képviselője a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés kedden egyhangúlag szavazta meg a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének 12 évre emelését, amit korábban népszavazás útján próbált elérni. Azaz a Fidesz inkább maga szavazta meg a javaslatot, hogy elkerülje a népszavazás lehetőségét.
„A Fidesz rendszerének Achilles-ina a népszavazás“, fogalmazott, hangsúlyozva, a kormánypártnak a referendumok esetében „szembesülnie kell azzal a népharaggal, amelyet a kormányzása okozott”.
Vágó Gábor azt mondta, „a korrupciós rendszer pókhálójának közepében” Polt Péter főügyész ül, ezért egyik népszavazási kérdésében azt kezdeményezi, hogy szűnjön meg a főügyész újraválaszthatósága.
A politikus egy másik kérdésével azt szeretné elérni, hogy legfőbb ügyész ne lehessen olyan személy, aki korábban egy párt tagja volt, továbbá a hozzátartozói ne dolgozhassanak a jegybankban.
A további kezdeményezések egyike azt célozza, hogy az adóhatóság élén ne ülhessen parlamenti képviselő, a képviselők mentelmi joga pedig ne terjedjen ki azokra az esetekre, amikor szavazatukkal korrupciós bűncselekményt követnek el.
Vágó Gábor benyújt egy olyan népszavazási kezdeményezést is, amely megtiltaná a miniszterelnök hozzátartozóinak indulását a közbeszerzéseken, és rákérdezne arra is, hogy kormányfőnek csak az legyen-e javasolható, aki nyilvánosságra hozza az egészségügyi és pszichológiai állapotáról készült vizsgálatot. „Hatalommániások és kleptomániások ne kerülhessenek a miniszterelnöki székbe” – mondta.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).