Nincs megegyezés a pedagógusok sztrájkköveteléseiről

  • narancs.hu
  • 2021. november 3.

Belpol

Egy hét múlva folytatják a sztrájktárgyalást a kormánnyal. 

Érdemi előrelépés nélkül zárult a pedagógus szakszervezetek és a kormány képviselőinek mai tárgyalása - közölték szakszervezeti vezetők egy Facebook-bejelentkezésben.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete három és fél órát tárgyalt a kormány képviselőivel az Emmi-ben, de nem hogy megállapodásra nem jutottak, még csak végig sem vették a szakszervezetek összes sztrájkkövetelését.

Szóba került az az új követelés, hogy a kormány vonja vissza az állami iskolákban elrendelt kötelező oltást, illetve azt a rendelkezést, ami alapján az önkormányzati és egyházi intézményekben a fenntartó rendelheti el a kötelező oltást. Erre a felvetésre a kormány tárgyalói a jövő hétre ígértek reakciót.

A béremelés kérdésében az Emmi tárgyalói 10 százalékos emelést ajánlottak, a szakszervezetek viszont azt szeretnék, ha a pedagógusok bérének úgynevezett vetítési alapját kötnék a minimálbérhez visszamenőlegesen, szeptember 1-től.

További három sztrájkkövetelésről nem is beszéltek részletesen a mai tárgyaláson. A pedagógusok követelik még, hogy a kötelező óraszámukat csökkentsék egységesen 22 órára, hogy emeljék a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak bérét is, és hogy csökkentsék a pedagógiai asszisztensek munkaterheit.

A sztrájktárgyalás egy hét múlva folytatódik. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk