Nincs megegyezés a pedagógusok sztrájkköveteléseiről

  • narancs.hu
  • 2021. november 3.

Belpol

Egy hét múlva folytatják a sztrájktárgyalást a kormánnyal. 

Érdemi előrelépés nélkül zárult a pedagógus szakszervezetek és a kormány képviselőinek mai tárgyalása - közölték szakszervezeti vezetők egy Facebook-bejelentkezésben.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete három és fél órát tárgyalt a kormány képviselőivel az Emmi-ben, de nem hogy megállapodásra nem jutottak, még csak végig sem vették a szakszervezetek összes sztrájkkövetelését.

Szóba került az az új követelés, hogy a kormány vonja vissza az állami iskolákban elrendelt kötelező oltást, illetve azt a rendelkezést, ami alapján az önkormányzati és egyházi intézményekben a fenntartó rendelheti el a kötelező oltást. Erre a felvetésre a kormány tárgyalói a jövő hétre ígértek reakciót.

A béremelés kérdésében az Emmi tárgyalói 10 százalékos emelést ajánlottak, a szakszervezetek viszont azt szeretnék, ha a pedagógusok bérének úgynevezett vetítési alapját kötnék a minimálbérhez visszamenőlegesen, szeptember 1-től.

További három sztrájkkövetelésről nem is beszéltek részletesen a mai tárgyaláson. A pedagógusok követelik még, hogy a kötelező óraszámukat csökkentsék egységesen 22 órára, hogy emeljék a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak bérét is, és hogy csökkentsék a pedagógiai asszisztensek munkaterheit.

A sztrájktárgyalás egy hét múlva folytatódik. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.