Nincs ötmilliárd forint a hajléktalanok étkeztetésére

  • narancs hu
  • 2023. április 8.

Belpol

Szünetel, és csak átmeneti jelleggel tér vissza az egy tál étel program, amely éveken át lehetővé tette, hogy több ezer hajléktalan főtt ételhez jusson.

Április elseje óta szünetel az országos hajléktalan-étkeztetési program. Naponta négyezer adag meleg étel tűnt el a rendszerből, miközben az utcán, átmeneti szállókon és otthonokban élők számára az esetek zömében ez jelenti az egyetlen esélyt a napi étkezésre, írja a Népszava. A hajléktalanok étkeztetését biztosító egy tál meleg étel program 2017-ben indult el négymilliárd forint uniós támogatásból. Az összeg a ciklus végére az átcsoportosítások révén ötmilliárdra hízott. A napi négyezer adag étel évi egymillió adagot, több ezer tonna élelmiszert jelentett, több tízezer embernek nyújtva segítséget.

A programozási időszak 2020-ban lejárt, de különféle maradványpénzek felhasználásával egészen idén áprilisig fent tudták tartani a civil szervezetek az ellátást – a Menhely Alapítvány és a Hajléktalanokért Közalapítvány. Valamennyi pénzt sikerült összeszedni, így 80-100 napra megoldódott az ellátás. Ám ez is csak valamikor májustól indulhat el, mert közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. És hogy utána mi lesz, azt nem lehet tudni. Optimális esetben akár a következő programozási időszakban is biztosított lesz a programhoz a forrás, ez esetben a mostani, 2021-2027 közötti uniós pénzügyi ciklusban, illetve annak lezárultálig , 2029-ig folytatódhat a program.

A közalapítvány munkatársai és tudomása szerint a Belügyminisztérium és az uniós források felhasználását felügyelő hazai irányító hatóság is intenzíven dolgozik azért, hogy az egy tál meleg étel program elérhető legyen a következő években is, mivel ez szervesen beépült a hazai hajléktalanellátó rendszerbe. Ám arra a kérdésre egyelőre nincs válasz, hogy milyen összegű uniós keret áll majd rendelkezésre. Még kérdéses az új ciklus új programjának kezdete is, hiszen először a közalapítványnak meg kell nyerni a projekt lebonyolítására kiírt pályázatot, majd nekik is ki kell írni és lezárni a vállalkozói tendert. Talán a tél kezdetére a végére érnek.

Az nem derült ki, hogy miért nem állami, költségvetési feladat a hajléktalanok étkeztetése, és egy ötmilliárd forint értékű program fennmaradása miért az uniós támogatások folyósításának függvénye.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!