Nógrádban épült a legkevesebb új lakás

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 12.

Belpol

Százezer főre egy jutott az első negyedévben.

Nagyon nagy a különbség Magyarország régiói között abból a szempontból, hogy mennyi új lakás épült az első negyedévben, és hogyan alakult a használt lakások négyzetméterára – erről ír a 24.hu a Központi Statisztikai Hivatal friss adatait bemutatva.

2023 első három hónapjában húsz százalékkal kevesebb lakóingatlan épült, mint 2022 első negyedévében. Utoljára 2018 elején számoltak ilyen kevés új lakást. 

A fővárosban tavaly januártól március végéig százezer lakosra 143 új lakás jutott, idén már csak 84. A cikk azért kiemeli: Budapesten még így is 84-szer több ingatlan épült lakosságarányosan, mint Nógrádban, ahol ez idő alatt százezer lakosra számolva egyetlen.

Békésben ugyanebben az időszakban tavaly is, idén is 4-4 új lakás jutott százezer főre.

Idén az első negyedévben Baranyában és Borsod-Abaúj-Zemplénben is 5, Vasban 6, Zalában 8 új lakást számítottak százezer lakosra.

Győr-Moson-Sopron megyében ugyanez a szám ugyanilyen viszonylatban 65, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest nagy emelkedés, Csongrád-Csanádban is 24-ről 40-re nőtt ez az adat, Tolna megyében pedig a tavalyi első negyedévi egyszem lakáshoz képest most 15-tel indult ez az év.

Az is kiolvasható a KSH adataiból, hogy Budapesten az új lakások négyzetméterára alig változott egy év alatt: 1,227 millió forintról 1,222 millióra csökkent. A nyugat-dunántúli régióban viszont egy negyedév alatt 608 ezer forintról 658 ezerre nőtt az átlagos négyzetméterár.

Az új építésű lakások ára jobban nőtt, mint a használtaké, ugyanakkor dél-dunántúli községekben 96 ezer forintos négyzetméterárat jegyzett föl a statisztikai hivatal, észak-magyarországi településeken 81 ezer forintosat. A Dél-Alföldön 79 ezres, az Észak-Alföldön pedig 75 ezres átlagáron lehetett ingatlant venni – és ezek az értékek alacsonyabbak az előző negyedévieknél.

Országosan a községekben 120 ezer forintos az átlagos négyzetméterár, a városokban 282 ezres, a megyeszékhelyeken 490 ezres. 

A címlapkép a Nógrád megyei Szendehelyen készült időn június 26-án, a háziorvosi és védőnői rendelő avatásakor. Fotó: MTI/Mónus Márton

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk