Novák Katalin meneszti Áder János legfontosabb testőrét

  • narancs.hu
  • 2023. november 17.

Belpol

Pomozi Sándor a számára felajánlott más szolgálati beosztást nem fogadta el.

Február 10-ei hatállyal megszünteti Pomozi Sándor rendőr dandártábornok hivatásos szolgálati jogviszonyát Novák Katalin. A köztársasági elnök október 18-i határozatát péntek este tették közzé a Magyar Közlönyben, miután Pintér Sándor belügyminiszter is ellenjegyezte.

A határozatban hivatkozott jogszabály szerint Pomozi szolgálati jogviszonya átszervezés miatt szűnt meg, miután a számára felajánlott, a végzettségének és képzettségének megfelelő más szolgálati beosztást nem fogadta el – írja a telex.hu.

Pomozi Sándor Áder János volt köztársasági elnök legközelebbi testőre volt, ő hozta létre és irányította az Elnöki Őrséget. A Direkt36 tárta fel, hogy

Pomozit és egy közeli munkatársát is megcélozták az izraeli Pegasus kémszoftverrel 2019-ben, amikor még Áder volt hivatalban.

A cikk szerint Pomozi rendelkezett a legrészletesebb információval a köztársasági elnök és családja összes programjáról és találkozójáról, köztük a magánjellegű tevékenységeikről és külföldi utazásaikról. Nála futott össze ugyanis a köztársasági elnök és családja személyi védelmével kapcsolatos összes információ. A Direkt36 kutatásai alapján valószínűnek tűnik, hogy a parancsnok megfigyelése mögött a rendvédelmi szerveken belül dúló konfliktus állt, ami azután durvult el, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) részleteket akart megtudni Áder János programjairól.

A 2012 óta köztársasági elnök Ádert eredetileg a TEK védte, csakhogy az elnök bizalma 2015-re súlyosan megingott az Orbán Viktor miniszterelnök egykori főtestőre, Hajdu János által irányított szervezetben. A TEK és Pomoziék szakítására azután került sor, hogy a köztársasági elnök Béla király úti rezidenciáján egy gyanús technikai eszközre bukkantak. Ezt követően Áder testőrei 2015-ben kiváltak a TEK-ből, és a Készenléti Rendőrségen belül létrehozták a ma is működő Köztársasági Elnöki Őrséget.

Évekkel később, 2019-ben újra fellángolt az Elnöki Őrség és a TEK közötti konfliktus, mivel az Elnöki Őrség ekkor erős intézményi garanciákkal, önálló területi szervvé alakulással próbálta megerősíteni a függetlenségét. Éppen ebben az időszakban célozták meg Pomozit és Viplakot is a Pegasusszal. Pomoziék megfigyeléséről, a TEK és az Elnöki Őrség konfltiktusáról a Direkt36 írt részletesebben.

„Pomozit az ország legjobb személyvédelmi specialistájának tartják. Legendák keringenek róla a rendőrségen”

– méltatta a mosta menesztett dandártábornokot egy szakértő a Bors 2013-as cikkében, amelyből az is kiderült, hogy még a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel lakodalmának a biztosítását is rá bízták.

A Köztársasági Őrezred tagjaként még az első Orbán-kormány idején került az akkor házelnöki tisztséget betöltő Áder János mellé, majd 2012-től védte a köztársasági elnököt. Amikor Novák Katalin 2022. májusában hivatalba lépett, a köztársasági elnök védelmét visszavette a TEK.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk