Novák Katalinhoz fordulnak a pedagógus szakszervezetek

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 25.

Belpol

Azt kérik az államfőtől, hogy ne írja alá a sztrájkot ellehetetlenítő törvényt.

A pedagógusok sztrájkbizottsága arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy küldje előzetes normakontrollra a sztrájkot korlátozó törvényt - közölte a sztrájkbizottságot alkotó két nagy pedagógus szakszervezet szerdán az MTI-vel.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kéri, hogy az államfő ne írja alá a köznevelési törvény kedden elfogadott, módosítását, hanem küldje meg az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll eljárásra.

A két érdekvédelmi szervezet szerint már a köznevelési intézményekben tartott sztrájk idején a még elégséges szolgáltatás mértékét meghatározó februári kormányrendelet is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát a járványügyi veszélyhelyzet végéig.

Erről Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa - a sztrájkbizottság közleménye szerint - úgy vélekedett, a rendelet azért nem ellentétes az alaptörvénnyel, "mert az arányosság garanciája az intézkedés időbeliségében valósul meg a veszélyhelyzet idejére".

A két szakszervezet szerint azonban a korlátozás járványügyi veszélyhelyzet utáni fenntartása, törvényi szintre emelése indokolatlan, és felveti a kérdést: alkotmányos-e a sztrájkjog állandósuló korlátozása? - írták.

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a sztrájk alatti tanítás elrendelésénél. "A sztrájkot korlátozó rendelet törvénybe emelését kifejezetten diszkriminatív, retorziószerű, megfélemlítő szabálynak tekintjük" - áll a két pedagógus szakszervezet közleményében.

A köznevelési törvény elfogadott módosítása előírja például, hogy sztrájk idején is meg kell tartani a tanórák 50 százalékát, érettségiző osztályokban kötelező érettségi tantárgyakból 100 százalékát.

A gyerekek felügyeletét abban az intézményben kell sztrájk alatt is biztosítani, ahová egyébként járnak, veszélyhelyzet idején pedig még az osztályok sem keveredhetnek egymással.

A pontos szabályozás a kihirdetés előtt álló "a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről" szóló törvényjavaslat összegző módosító indítványában olvasható.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk