Nyílt levélben kérik Böjte Csabát, hogy ne szembesítéssel próbálja feltárni az alapítványában történt erőszakot

  • narancs.hu
  • 2023. május 29.

Belpol

Mivel az csak további traumákat okozna az áldozatoknak.

Már több mint ezren írták alá azt a nyílt levelet, amelynek szerzői arra kérik Bötje Csabát, hogy – bejelentésével ellentétben – mégse szembesítse volt szobatársaival és nevelőivel a Szent Ferenc Alapítvány szovátai otthonában történt szexuális erőszakról beszámoló lányt – írja a Transtelex.

A lány az Átlátszó Erdély és a Mérce munkatársainak számolt be a sorozatos erőszakról, amit kiskorúként szenvedett el az említett otthon vezetője részéről. Mint kiderült, hiába mondta el évekkel korábban is, hogy mi történt vele, sem a gyermekotthon dolgozói, sem az őt meghallgató pszichológusok, sem Böjte Csaba nem értesítette a hatóságokat, amikor pedig maga tett panaszt, minden érintett tagadta a történteket.

Nem ez volt az első botrány a Szent Ferenc Alapítvány környékén, amelyben súlyos bántalmazási esetekre derült fény. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Maros megyei ítélőtábla 28 év börtönre ítélte azt a nevelőt, aki az alapítvány alkalmazottjaként tíz éven keresztül bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket. Böjte Csaba ezzel kapcsolatban azt állította, elszigetelt estről van szó, ők pedig minden visszaélést jelentettek a gyermekvédelmi igazgatóságnak.

Emiatt döntött úgy több, bántalmazást elszenvedett volt nevelt, hogy a sajtóhoz fordul, mivel az ő esetükben – Böjte állításával szemben – nem került sor semmilyen jogorvoslatra. A szovátai otthon ügyében nyilatkozó lány szavahihetőségét Böjte Csaba azonban kétségbe vonta, pár napja pedig arról posztolt, hogy a ház vezetőivel úgy döntöttek, május 30-ra meghívnak minden hajdani diákot és nevelőt egy találkozóra, ahová várják a sajtó képviselőit is.

„Szembesítsük a vádaskodó hajdani lányunkat a vele egy szobában lakó lányokkal, azokkal akikkel nap mint nap együtt járt iskolába, együtt tanult, játszott! [...] Ne hagyjuk, hogy a gonosz széttépje azt, amit oly sok áldozat, fáradtság által építettünk!”

– írta a Facebook-on Böjte Csaba. 

A bejegyzésre született válaszként az a petíció, amelynek aláírói arra kérik a szerzetest, hogy tekintsen el a szembesítéstől, amivel csakis annyit érhet el, hogy további traumákat szenvednek el az áldozatok, a jövőben az abúzust elszenvedettek pedig meg sem mernek majd szólalni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk