100 ezer emberre 38 fertőzött jut Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2020. május 26.

Belpol

Megugró munkanélküliség: eddig 125 ezren igényelték a bértámogatást, és egyre nő ez a szám. Megtartotta napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Alig visszafogott öndicsérettel indult az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatója. „Kezd újraindulni az élet Magyarországon, ami annak köszönhető, hogy a védekezés első fázisában megfelelő időben és megfelelő döntések születtek. Az emberek fegyelmezettek voltak, ezért nem döntötte le a lábáról a járvány Magyarországot” – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Hozzátette, kétségtelen, hogy a gazdaság megtorpant, ami látszik a mutatókon is. A héten jelenik meg a KSH foglalkoztatási jelentése, és nem számíthatunk az elmúlt 10 évet jellemző adatokra.

Tájékoztatása szerint eddig 125 ezren igényelték a bértámogatást, és több mint 10 ezer kutatónak, mérnöknek nyújtottak segítséget. Nem szakított a kormány az elmúlt évtizedek politikájával, miszerint a gazdaság alapja a munka. „Ha munka van, akkor minden van” – mondta.

A munkahelyteremtés keretén belül 80 milliárd forintból 70 ezer regisztrált álláskeresőt segítenek, akár havi 200 ezer forint értékben is, az igénylők száma folyamatosan emelkedik. 50 milliárd forintos pályázati felhívást tettek közzé a vállalkozások hatékonyságának növelése és az új munkahelyek megteremtése érdekében. „Ez a konstrukció magyar, hi-tech és zöld” – mondta. Kiemelte a Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatát is, amivel 111 ezer munkahelyet védenek meg a tervek szerint. Így összességében a kormány, állítása szerint, egymillió embernek nyújtott eddig segítséget. A magyar tulajdonú cégeket is meg kell védeni, nem engedhetik meg, hogy külföldi cégek szerezzenek bennük tulajdonrészt. Ha ez mégis megtörténik, akkor a magyar gazdaság, emberek érdekei háttérbe szorulnak. Persze tiltani ezt nem lehet, viszont egyes stratégiai magyar vállalatokban csak miniszteri engedéllyel szerezhet külföldi cég tulajdont.

Végezetül elmondta, úgy döntött a kormány, hogy azonnal elérhetővé tesz 3 milliárd forintot járvánnyal összefüggő projektek finanszírozására.

A strandok kiválóak

Müller Cecília ismertette az aktuális adatokat: a járvány kezdete óta 3771 beteget regisztráltak, amiből jelenleg 1436 az aktív fertőzött. 1836-an gyógyultak meg, és 499-en hunytak el eddig. A fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 15-el emelkedett, a halottaké pedig 8-cal, mindannyiuk krónikus beteg volt. A fertőzöttek 41 százaléka Budapesten, 59 százalékuk pedig vidéken él. A kórházban ápoltak száma csökken, jelenleg 436 ember van kórházban koronavírus-fertőzés miatt, közülük 27-en szorulnak lélegeztetésre.

Magyarországon 100 ezer lakosra 38 beteg jut. Ez az arány Budapesten 102, Zala megyében 92, Fejér megyében 88 fő, Komárom-Esztergom megyében 81, Pest megyében pedig 41 fő. Az új fertőzöttek közül ötöt Budapesten, egyet Komárom-Esztergomban, kettőt Nógrádban, négyet Pest megyében, egyet Veszprém megyében, kettőt Zalában regisztráltak.

A szűrővizsgálatok folytatódnak, újabb idősotthonokat, szociális intézményeket ellenőriznek. Az érintett intézmények száma (33) nem növekedett. 141 gondozó, 886 gondozott kapta el a betegséget, és 115 főt vesztettünk el, a gyógyultak száma 371-re nőtt.

Müller beszámolt arról is, hogy a John Hopkins Egyetem adatai alapján világszerte 5,5 millió beteget regisztráltak, 346 ezren hunytak el. Az Egyesült Államokban 1,6 millióan betegedtek meg, és 98 ezren haltak meg. Immáron Brazília is rendkívüli mértékben fertőzött, egy nap alatt 363 új esetet jegyeztek fel, és 23 ezren haltak meg, ezzel megelőzi Oroszországot is.

Európában eddig 174 ezren hunytak el, az Egyesült Királyságot és Olaszországot rendkívüli módon sújtja a járvány, Oroszországban 3600-an hunytak el. Ausztriában Tirol, Bécs, Alsó-, Felső-Ausztria a legérintettebb, ott 641-en hunytak el.

Müller azt is elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent a hazai szabadvízi fürdőhelyek értékelése. Magyarország ilyen vizeinek a 90 százaléka kiváló és jó minősítésű, tehát nem kell egészségügyi kockázattal számolnunk.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a különleges jogrend visszahívásáról szóló javaslatot kedden terjeszti a Parlament elé a kormány, ez tartalmazni fogja azokat a szabályokat, rendelkezéseket, melyeknek a járványhelyzet ideje alatt hatályban kell maradniuk.

Újabb egyéni védőfelszerelések érkeztek 30 vidéki kórházba. Eddig 1500-an töltötték le a házi karantént ellenőrző mobil-alkalmazást. 396 büntetőeljárást indított a rendőrség, 107-et rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel való fenyegetés, 104-et csalás, 24-et pedig szabályszegés miatt, összesen 79 főt hallgattak ki. A határátkelőknél pár órás várakozási idővel kell számolni.

*

Az Operatív Törzs néhány újságírói kérdésekre is válaszolt:

  • Óvodába, bölcsődébe csak egészséges nagyszülő menjen el, a higiénés szabályokat tartsa be, érkezéskor is mosson kezet.
  • Folyamatosan vizsgálják, milyen egészségügyi ellátásokat lehet visszavezetni, így a további ágyvisszaállítás is tervben van.
  • Azért történt ilyen sok haláleset az elmúlt napokban, mert az érintettek idősek voltak, akik többszörösen krónikus betegségben szenvedtek.
  • Csak telefonos bejelentkezés után lehet egészségügyi szolgáltatást igénybe venni.
  • A Szlovákiában hosszabb ideje élők és a szlovák állampolgárok átléphetnek Magyarországra, nem kell karanténba vonulniuk.

Figyelmébe ajánljuk