A vírust legyőzzük, de az emléke velünk marad

  • BM
  • 2020. május 26.

Belpol

Mindenkinek megvan a maga kedvenc Müller Cecília-pillanata. Az országos tisztifőorvos válogatott tanácsai.

Magyarország evickél kifele a koronavírus okozta járványhelyzetből, a kormány sorozatban oldja fel a korlátozásokat. Noha az gyorsan kiderült, hogy a járvány elleni küzdelem irányítója nem az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a veszélyhelyzet hetei alatt a legismertebb közéleti személyiségek egyikévé nőtte ki magát, fellépései az operatív törzs sajtótájékoztatóin sokáig emlékezetesek maradnak.

Így lett Müller Cecília a fiatalok kedvence

Az országos tisztifőorvos álmában sem gondolta volna, hogy majd egyszer médiasztár lesz. Müller Cecília országos tisztifőorvos nevét egy hónappal ezelőttig az ország lakosságának csak a töredéke ismerte, viszont az elmúlt hetekben az egyik legkövetettebb közéleti szereplővé nőtte ki magát. Ennek oka, hogy a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs a hét minden napján beszámol a járvány aktualitásairól.

Bár még korai örülni, de az első hullám csendesedése jó alkalom arra, hogy összeszedjük a tisztifőorvos emlékezetes tanácsait, aranyköpéseit.

Wass-idézet, ami Márai

Mi mással is kezdhetnénk, mint amikor olyan szabadon idézett Wass Alberttől, hogy az voltaképpen Márai Sándor-idézet volt?

 

„Azt mondja a híres költőnk, Wass Albert, hogyha elérkezik az ünnep, akkor ünnepelj egészen. És tisztuljunk meg, bocsánat, hogy szabadon idézem, tisztuljunk meg egy kicsit kívülről és belülről is”.

A gondolat nem Wasstól, hanem Márai Sándortól származik (Füves könyv, 68. fejezet): „Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről.”

A tisztifőorvos a soron következő sajtótájékoztatón azt mondta, „bizonyára Wass Albert és Márai Sándor megbocsát a botlásomért”.

Homokcsere-program

Müller pár napja felhívta a játszóterek, kalandparkok figyelmét arra, hogy a területeket folyamatosan karban kell tartani, ezért nyitás előtt egy teljes homokcserére van szükség a homokozókban, amit a későbbiekben is fel kell ásni, ugyanis a vírust megöli az UV-sugárzás.

 

A tojást hipós vízben mossuk meg

A tisztifőorvos a húsvéti időszakot megelőzően újságírói kérdésre azt felelte, a tojást hipós vízben mosogassuk meg, majd hagyjuk leszáradni. Nyersen ne, inkább sütve vagy főzve fogyasszuk.

 

Ha van konditerem a munkahelyen, az szuper

Müller már a korlátozások enyhítését követően arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy ha van a munkahelyen konditerem, akkor az ott tartózkodók a megfelelő távolság megtartása mellett használhatják.

 

Távolságtartás térben és időben

Májusban a kormány elkezdte a lazításokat, ekkor egyes egészségügyi szolgáltatások újra elérhetővé váltak. Müller ekkor azt tanácsolta, hogy aki teheti, térben és időben is tartsa a távolságot.

 

Mindenkinek szüksége van én időre!

Áprilisban a járványügyi szakember azt javasolta, hogy mindenki szakítson magának én időt, amikor egyedül lehet, és például olvashat is, ami jó a testnek és a léleknek egyaránt.

 

Most szabad kicsit irigynek lenni

Pár nappal az érettségi előtt azt tanácsolta a diákoknak, hogy mindenki készüljön saját felszereléssel, és az elemózsiájukat, csokoládéjukat ne osszák meg egymással.

 

A nyunyókát tegyük el minél messzebb!

Müller Cecília pár hete az óvodákhoz is szólt: felhívta az intézmények figyelmét a szellőztetésre, az érintésmentes fogócskázásra, a játékszerek rendszeres, mindennapi fertőtlenítésére, az ágyneműk tisztítására, valamint arra is, hogy a gyerekek semmiképpen ne vigyék be az otthoni „nyunyókájukat”! Ezeket a játékokat el kell csenni, amikor a gyermek alszik, és fertőtleníteni kell őket.

És persze meg ne feledkezzünk a rendszeres kézmosás fontosságát hangsúlyozó, újra és újra előadott tanácsáról sem. Már csak azért se, mert ez vitathatatlanul a legszakszerűbb javaslatai közé tartozott.

Figyelmébe ajánljuk