Az elhunytak 4 százalékának nem volt alapbetegsége

  • narancs.hu
  • 2020. május 27.

Belpol

Csehországból és Szlovákiából Magyarországra be lehet lépni házi karantén nélkül, ha a tartózkodás nem haladja meg a 48 órát.

„A kormány azt javasolja, hogy törvénybe foglalják a barnamezős akcióterületek fogalmát, és az önkormányzatokkal egyeztetve állapítsák meg ezen konkrét térségeket” – nyitotta meg a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóját Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Továbbá arra kérte az Országgyűlést, hogy az építési szabályok biztosítsák a fejlesztések, építkezések gyorsabb engedélyezését, megvalósítását. Módosítsák úgy az áfatörvényt, hogy ezeken a területeken az általános forgalmi adó mértéke kedvezményes, tehát minden lakás után 5 és ne 27 százalék legyen, a bérlés pedig élvezzen áfamentességet.

Két különböző rozsdaövezeti akcióterület kategóriát határozott meg a kormány: az egyik az azonnali, ahol az előkészületek nem igényelnek hosszabb munkát. A másik pedig a közép és hosszútávú, ahol több időre van szükség. Utóbbi csoport meghatározását Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter intézi. Több ezer hektárról, több évnyi munkáról van szó, ezért alapos tervezést igényel.

Budapest három kihívásra akar válaszolni a barnamezős övezetekkel: épüljenek elérhető árú, jó minőségű otthonok. Regenerálják az elhanyagolt, pusztuló, de jó elhelyezkedésű területeket. Valamint indítsák újra a gazdaságot.

Fürjes szerint minden város akkor vonzó, ha megfelelő árú és jó otthonokat tud biztosítani. A kormány célja továbbá a beruházások ösztönzése, amit úgy tehet meg, ha maga valósít meg fejlesztéseket, magáncégeket támogat, vagy olyan gazdasági szabályozókat, ösztönzőket fogad el, amik élénkítik a gazdaságot. „A rozsdaövezetek Budapest aranytartalékai” – szögezte le.

Vírus-előrejelzés

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait. Országosan 22 új pozitív esetet regisztráltak, az elhunytak száma 6 fővel emelkedett. Igazoltan koronavírusos betegekről van szó, de mindegyiknek volt valamilyen alapbetegsége. A fertőzöttek 41 százaléka Budapesti, 59 százaléka vidéki, az aktív betegek 30 százalékát ápolják kórházban.

Százezer lakosra 39 fő jut átlagosan, ez az arány Budapesten 103, Zala megyében 92, Fejér megyében 88 fő, Komárom-Esztergomban 81 fő, Pest megyében 42 főt jelent. A fiatalkorúak, gyerekek megbetegedése száma stabilan nem nő. A halálesetek száma mindösszesen a 30 felettiek körében regisztrálható. Kiemelte, az elhunytak 4 százalékának nem volt alapbetegsége,

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett az új beutalási rend kialakítására, hogy az egyéb betegségekben szenvedőknek is legyen lehetősége egészségügyi ellátásban részesülnie. Továbbra is vannak kiemelt intézmények, a Heim Pál Kórház és a Debreceni Egyetem Klinikai Központját jelölték ki gyermekellátásra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján a januári-márciusi hónapban 8,5 százalékkal kevesebb haltak meg Magyarországon, mint egy évvel korában. Ez az alacsonyabb aktivitású influenzajárványnak köszönhető. Újra áttekintette a védőoltási helyzetünket, változatlanul érvényes, hogy a gyermekkori kötelező védőoltások tekintetében nincs elmaradás.

Hozzátette, számos kutatócsoport, egyetem tevékenykedik világszerte: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Pándics Tamás vezette környezetegészségügyi laborjában kifejlesztettek egy új vizsgálati metódust. A módszer beállítása sikeresen lezárul, már valós mintákkal kísérleteznek, amennyiben kórokozókat fedeznek fel, van lehetőségünk előrejelzésre.

Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette, a kormány mai napon ülést tart, elemzi a helyzetet, dönt a lépésekről, intézkedésekről, erről Gulyás ad részletes tájékoztatást a csütörtöki kormányinfón. A parlament elé terjesztették a válsághelyzet megszüntetésének javaslatát, az ügyeleti központ továbbra is működni fog, egészségügyi válsághelyzet lép életbe.

Csehországból és Szlovákiából Magyarországra be lehet lépni személyforgalomban házi karantén nélkül, ha a tartózkodás nem haladja meg a 48 órát. 532 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában, 42 alkalommal kellett intézkedni. A büntetőeljárások száma 401-re emelkedett.

*

Az Operatív Törzs válaszolt néhány újságírói kérdésre is:

  • Az 65 év felettiekre vonatkozó idősávokat nem törlik el, de folyamatosan elemzik a kérdést,
  • Lejárt személyi okmányokkal kizárólag Magyarország területén lehet hivatalos ügyeket intézni,
  • Arra kérik az egészségügyi szolgáltatókat, hogy tartsák be a szabályokat, csak időpontra érkező betegeket fogadjanak, és minimalizálják a személyzetet.

Figyelmébe ajánljuk