Optimistán várják a jövő évet az ellenzéki szavazók

  • narancs.hu
  • 2018. december 30.

Belpol

A decemberi felmérésből kiderül az is, hogy mit tartanak az év legfontosabb eseményének a Fidesz-szavazók és mit az ellenzékiek.

Míg a Fidesz-szavazók 59 százaléka szerint az áprilisi országgyűlési választás volt az idei év legfontosabb politikai eseménye, addig az ellenzéki szavazók mindössze 26 százaléka tette az első helyre a választást - derül ki a 24.hu által publikált IDEA Intézet decemberben végzett felméréséből.

Az ellenzéki szavazók 19%-kal a második legfontosabb eseménynek jelölték a Sargentini-jelentés elfogadását, míg a kormánypártiak mindössze 3 százaléka tartotta ezt a leglényegesebb eseménynek.

Viszont minden negyedik Fidesz-szavazó szerint a második legfontosabb esemény a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció volt.

A válaszadókat arról is kérdezték, számítanak-e arra, hogy csökkenni fog a Fidesz támogatottsága jövőre a májusi európai parlamenti és az őszi önkormányzati választás eredményeképpen.

A fideszesek 87 százaléka szerint ez a veszély nem áll fenn, az ellenzéki szavazók viszont pont ugyanilyen arányban számítanak erre. Ugyanakkor érdekes, hogy a pártnélküliek, illetve a pártpreferenciájukat titkolók 62 százaléka is számít a Fidesz meggyengülésére.

Figyelmébe ajánljuk