Lovász László: attól tartok, hogy egy átszervezési periódus kezdődik az Akadémián

  • narancs.hu
  • 2018. december 30.

Belpol

Szerinte számtalan szempontból elfogadhatatlan Palkovicsék finanszírozási terve.

Reméli, hogy kitölti 2020-ig tartó mandátumát – jelentette ki Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Hogy értelme legyen annak, hogy elnök marad, a kulcsa, hogy az Akadémia kutató hálózatának integritása, működőképessége, becsülete meg tudjon maradni. Bízik benne, hogy a mostani átalakítási folyamat nem fog odáig jutni, hogy a kutató hálózat nagyon sérüljön és feldarabolásra kerüljön – fejtette ki műsorban.

Cáfolta azt a megállapítást is, miszerint kormány úgy véli, azért nem írta alá a jövő évi költségvetést és azért nem ment el Orbán Viktor vacsorájára, mert sértett ember. „Nem vagyok sértett ember, az, hogy a költségvetést nem írtam alá azért volt, mert senki nem értette” – jelentette ki az elnök. Széchenyi-díjasok vacsorájára valóban nem ment el, állítása szerint ennek teljesen politikamentes oka volt, egy előre megbeszélt, lerendezett külföldi útra ment.

Palkovics László és közte számos vita van, Lovász szerint Palkovics elmondta az elképzeléseit, amit tárgyalási alapnak elfogad, de vannak olyan elemei, amit nem tud elfogadni: az, hogy a kutatóintézetek teljes finanszírozása pályázati alapon működjön, ez szerinte számtalan szempontból elfogadhatatlan megoldás.

Lovász attól tart, hogy egy átszervezési periódus kezdődik, amit csak akkor tud elfogadni, ha látja annak a célját.

Méltatlannak és jogellenesnek tartja az MTA Palkovics támogatásvisszatartással való fenyegetőzését

Levélben fordultak az innovációs miniszterhez. A Magyar Tudományos Akadémia decemberben nem fogadta el a kormány és Palkovics László innovációs miniszter MTA-ra vonatkozó átalakítási terveit. Az ülésre meghívták Palkovics Lászlót is, de a miniszter nem ment el. Palkovics ugyanis még korábban közölte, hogy amíg nincs megegyezés, azaz az MTA ne mfogadja el a kormány tervezetét, addig az alaptámogatás egy részét, az egyéb (pl.

Figyelmébe ajánljuk