Órákon belül döntenek a nem sürgős műtétek elhalasztásáról - jelentette be Orbán

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. november 6.

Belpol

Elmondta azt is, hol van szerinte a magyar egészségügy teljesítőképességének határa. Az iskolákat egyelőre nem akarják bezárni.

„A mi elemzésünk szerint november 21-én 2240 intenzív ágyra lesz szükség, amihez van lélegeztetőgép” - kezdte péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette, december közepén azonban már 4480 intenzív ágyra lesz szükség az előrejelzések szerint, és ekkor 30-32 ezer ember lesz kórházban. Itt van a magyar egészségügy teljesítésének határa – tette hozzá. Ismertetése szerint oztak döntéseket arról, hogy ha túlmegy a fertőzés ezen a határon, akkor is legyenek olyan kijelölt helyek, ahol képesek megfelelő orvosi ellátást adni, ha kell, akkor a kórházakon kívül is. Ezért napokon, sőt órákon belül döntés születhet a kockázat nélkül halasztható műtétek átütemezésről, hogy egyre több kórházi ágyat lehessen felszabadítani - mondta a kormányfő.

"Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet" - ezt is mondta a rádióinterjúban a hvg. hu cikke szerint. 7 hét van hátra a szünetig, addig kellene kibírni. Orbán szerint a középiskolások akkor sem maradnának otthon, ha átállnának digitális oktatásra, ezért a kérdés az, mi a nagyobb kockázat: ha kontroll alatt vannak bent az iskolában, vagy ha nem mennek be, aztán lesz ami lesz.

Orbán beszélt arról is, hétfő óta javult a helyzet maszkviselésben és egyéb szabályok követésében, mert az "emberek megértették, hogy ha nem tartják be a helyek a szabályokat, akkor egyetlen választásunk van, hogy bezárjuk. (...) Mindent bezárunk, ahol nem tartják be a szabályokat."

Beszélt a rendkívüli jogrendről is, és megmagyarázta, hogy az újabb rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényjavaslatban miért van 90 napos határidő: "Ami most van, az választott demokratikus népképviselet, ami szent. De vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség. A parlament ülésezni fog közben, bár majd a nyugati, a libernyák világban mondják, hogy diktatúra van és bezárjuk a parlamentet. Nem azért kértük 90 napra, mert az ellenzék ezt kérte múltkor, hanem azért, mert akkor nem tudtuk, mikor lesz vége a járványnak. Most azonban látjuk" - fogalmazott Orbán, hozzá téve, hogy egyre jobb híreik vannak a vakcinákról. Ez utóbbit Szijjártó Péter külügyminiszterrel összhangban állítja, aki hónap elején már jelezte: Magyarország Kínával, Oroszországgal és Izraellel is egyeztet a koronavírus elleni oltóanyag vásárlási lehetőségeiről.

A bécsi terrortámadás is szóba került az interjúban (kilométerben is elmondta a műsorvezető és Orbán is, hogy az milyen távol volt Magyarországtól). A kormányfő szerint a támadás emlékeztetett minket, hogy a járványon kívül más veszély is leselkedik ránk a világban. "Én mindent megtettem annak érdekében, hogy elmondjam Európában, vegyék le a szemellenzőt. Az a gondolkodás, amivel sokan szemlélik a migrációt, öngyilkosság. Kérem, lássák be, hogy Európa jövőjének szempontjából a bevándorlás nem megoldás, hanem maga a probléma forrása" - mondta. (Az interjúnak ezt a részét egyébként az MTI nevű állami hírügynökség fontosnak tartotta külön rövidhírben megjelentetni.)

A miniszterelnök beszélt az Európai Parlament jogállamisági feltételeiről is, amelyről csütörtökön született megállapodás. “A politikai és ideológiai vitáknak nincs szezonja. Most baj van. Ezért azt gondolom, minél gyorsabban el kell juttatni a szükséges forrásokat azokhoz az országokhoz, amelyek már térden állnak. Elsősorban a dél országokról beszélek, Magyarországot kevésbé érinti, az ország működéséhez szükséges források két évre rendelkezésre állnak” - mondta.

Orbán szerint “szokva vagyunk”: olyan nagyon nem hozza lázba, hogy "a Soros György tenyeréből etetett újságírók meg politikusok mit mondanak". Úgy látja, a jogállamisági vita politikai vita, ami mögött Európában mindig a migráció húzódik meg.

A riporter az amerikai elnökválasztásról is beszélt, kérdésében már arra utalva, hogy akár csalhattak is (ami Donald Trump narratívája): “Ha olyasmik történnének Magyarországon, mint amik most ott, leszakadna az ég. De ők választják meg az amerikai nép vezetőjét, ebbe mi nem tudunk beleszólni. Egy dolgot tudunk tenni, elmondjuk a véleményünket. Trump elnök Magyarország barátja. Mióta ő vezeti az Egyesült Államokat, a magyar-amerikai kapcsolatok a legjobb formájukat futják” - ezt tudta mondani a rádióinterjúban Orbán Viktor.

Megemlékezett a csütörtökön elhunyt főtanácsadójáról is. "Isten nyugasztalja Szőcs Gézát" - mondta.

Figyelmébe ajánljuk