November végén kezdik meg a tömeges budapesti tesztelést

  • narancs.hu
  • 2020. november 6.

Belpol

Az összes oktatási dolgozót teszteli a főváros.

Karácsony Gergely szerdán jelentette be, hogy mivel sokan nem tartják elégségesnek a kormány keddi intézkedéseit a főváros biztosítja a budapesti oktatási intézményben dolgozók tesztelését.

Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka a 24.hu-nak elmondta: "a fővárosi önkormányzat százezer antigén gyorstesztet fog vásárolni. A teszt holland termék, ezt használja a holland kormány is."

Ahogy elmondta ötvenezer tesztet fognak lakosságarányosan szétosztani a kerületi önkormányzatok között; a mintavételt pedig nekik kell megszervezniük. "Annyit kérünk tőlük, hogy a náluk jelentkező oktatási dolgozóknál – a pedagógusoktól a portáson át a konyhás néniig – végezzék el a tesztet, a fennmaradó mennyiséget pedig saját döntésük szerint használhatják fel" - tette hozzá.

Havasi elmondsa szerint Budapesten körülbelül 30 ezer iskolai dolgozó van, így az 50 ezer tesztből biztosan jut mindenkinek. Egyes kerületi önkormányzatok az óvodai és bölcsődei dolgozók tesztelését is tervezik.

A tesztek beszerzése folyamatosan zajlik majd, a jelenlegi számítások szerint november végén érkezik meg 25 ezer darab, majd utána hetente-kéthetente újabb 25 ezer - tájékoztatnak.

Figyelmébe ajánljuk