Orbán: „Most jön csak az igazi terhelés”

  • BM
  • 2020. március 16.

Belpol

A kormányfő válaszolt az ellenzéki képviselők kérdéseire.

Miután Orbán Viktor az újabb intézkedésekről tájékoztatta a parlamentet, az ellenzéki képviselők röviden felszólalhattak.

Orbán szigorít: lezárjuk a határokat

Korlátozza a kormány az üzletek nyitvatartását. „1990 óta nem volt veszélyhelyzet, ennek oka, hogy az egész világon rendkívüli helyzet állt fel. Egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel nézünk szembe: a kínai koronavírus világszerte elterjedt. Kihívást jelent, hogy egy eddigi ismeretlen vírussal állunk szemben" - mondta Orbán Viktor a parlamentben.

Ezután a kormányfő minden pozitív észrevételt megköszönt, majd kifejezte a csalódását: szerinte nem értik a helyzetet azok, akik pártpolitikai szempontokat helyeznek a kérdés fölé. Szerinte „szamárság”, hogy a kormány felelőssége lenne az, hogy nem tudta megakadályozni a járvány betörését. „Így nem lehet együttműködni” – mondta.

Emlékeztetett, hogy megnyitott egy költségvetési keretet, ami alapján minden forrás rendelkezésre áll a járvány megfékezése érdekében, ami továbbá gyorsan igénybe is vehető. Hozzátette, a védőeszközöknek elsősorban az egészségügyi személyekhez kell eljutniuk.

Ahogyan azt a mai nap korábban már elmondta, a munkavállalóknak minél hamarabb meg kell egyezniük a munkaadóikkal: azt kéri, tegyenek személyes erőfeszítéseket, állapodjanak meg a munkáltatóikkal, hogy munkában tudjanak maradni. Úgy gondolja, hogy a munkanélküliség gyorsan nőni fog, ami nem lesz rendkívüli Magyarország történetében, ugyanis a 2010 előtt is sokan voltak állás nélkül, amin jelentősen javított a kormány.

Gyermekmegőrzés

Elmondta, lesznek olyanok, akik nem tudják majd a gyermekeik felügyeletét megoldani, ezért az érintett diákokat kis csoportokban, elkülönítve fogadják az iskolák az elkövetkező időszakban. Szerinte örvendetes, hogy az oktatás és az egészségügy centralizált, mert így könnyebben lehet intézkedéseket megvalósítani, de lesznek a digitális oktatásban „döccenők”.

Orbán nem tudja elfogadni a Jobbik azon javaslatát, hogy a már függőben lévő beruházásokat állítsa le a kormány, mert az megszorításokhoz vezetne. A kormány a növekedést fogja támogatni élénkítő programokkal, hogy munkába tartsa az embereket.

Üdvözli, hogy Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, mert ismeri a kórházakat, tudja hogy milyen rendeletek, intézkedések kellenek. Hozzátette, reméli, hogy az uniós pénzeket nem elveszik Magyaroszágtól a jövőben, hanem „ideadják”.

A vírus természetéről elmondta: nem lehet minden fertőzöttet kiszűrni, a technológia nem megfelelő hozzá, csak annyit tudnak elérni, hogy a kontaktokat lenyomozzák. A teszteket szerinte is gyorsítani kell, de teljeskörű megbízhatóságot nem eredményeznek.

Végül elmondta, a kormány kommunikációja az emberekre irányul majd, arra kérte, hogy ne provokálja őket senki. A miniszterelnök szerint nehéz idők jönnek: „nincs sok tudásunk, de ami van, az riasztó. Most jön a neheze, az igazi terhelés” – mondja.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?