Koronavírus: Elkezdik tesztelni a kórházban fekvőket
K__AP20200124039_(1)_top_story_lead.jpg

Koronavírus: Elkezdik tesztelni a kórházban fekvőket

  • narancs.hu
  • 2020.03.16 16:03

Belpol

A közelmúltban többször is előfordult, hogy napokat vártak a teszttel.

Most már elvégzik a koronavírus tesztet a kórházban fekvő lázas, súlyos akut légúti fertőzéstől szenvedő betegeknél is. Méghozzá akkor is, ha a teszteléshez eddig elvárt többi feltétel nem teljesül – írta meg az ATV nyomán a hvg.hu. Az információ a Nemzeti Népegészségügyi Központtól származik.

Müller Cecília országos tisztifőorvos már múlt héten jelezte, hogy változni fog a protokoll. Idáig a szűréshez nem volt elég, ha valaki tünetekkel rendelkezett, a vizsgálat elvégzéséhez arra is szükség volt, hogy a megvizsgált személy valamely fertőzöttnek tekintett területről jöjjön haza, vagy információ legyen arról, hogy érintkezett koronavírusos beteggel. Többek között emiatt a protokoll miatt történhetett meg az is, hogy nem tesztelték le azt a Franciaországból hazatért férfit, aki aztán megfertőzte idős szüleit. Valamint ezért történhetett meg az is, hogy több orvos és ápoló is karanténba került, miután megfelelő védőfelszerelés nélkül kezeltek egy beteget.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.