Orbán: Brüsszel bábkormányt akar az országnak, a vezetője is megvan

  • narancs.hu
  • 2024. október 23.

Belpol

A miniszterelnök nagy történelmi párhuzamokat vont és Magyar Péterről beszélt, de nem mondta ki a nevét. 

A vízügyesek, katasztrófavédelmisek, katonák, rendőrök és önkéntesek munkájáról emlékezett meg Orbán Viktor miniszterelnök a Millenáris Parkban mondott ünnepi beszéde elején a Telex beszámolója szerint. A kormányfő kiemelte, hogy a többi országban az árvíz összesen 24 halálos áldozatot követelt, és sok kárt okozott, Magyarországon azonban senki sem halt meg, és a kár is minimális. Emlékeztetett, hogy az 1956-os forradalmat sorscsapások előzték meg, volt földrengés, jeges árvíz, és aztán a történelem is kilépett a medréből. Hősök lettek cipészlegények, gyári munkások, földművesek, mártírok lettek könyvelők és egyetemisták, a forradalom arannyal írta be a bátor magyarok nevét a történelemkönyvekbe. 

Orbán Viktor azt mondta, akkor nem tűrte tovább a szovjet birodalmi elnyomást a magyar nép, mert szabadságszerető, és egyetlen megszálló sem tudta végképp betörni vagy megszelídíteni. A szovjet elnyomás kirabolta, nincstelenné tette a családokat, az ország erőforrásait a nemzeti érdek helyett a birodalom szolgálatába akarta állítani. „Bábkormányt ültettek a nyakunkba, amelyben kollaboráns magyarok ültek” – mondta a kormányfő. Kitért a Moszkvából érkezett káderekre, a csengőfrászra, a megaláztatásokra, a birodalmak finnyás természetére.   

„Megcsináltuk a világtörténelem legfényesebb szabadságharcát, egy életre megtanítottuk nekik, hogy ne bántsd a magyart!”

– idézte fel a történelmet a miniszterelnök. A szovjetek és helytartóik megértették a leckét, a következő 34 évben visszább fogták magukat, és végül hazamentek. 

„Ma a történelem ismét kilépni készül a medréből” – vont párhuzamot Orbán. A szomszédban zajló véres háborúban az európai gazdaság is „tüdőlövést kapott”, felszöktek az árak, megrekedt a fejlődés. Úgy látja, az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók nekünk ártanak, és az európai vezetők a háborús győzelem illúziójában élnek, és „az elmúlt 70 évben nem álltunk ilyen közel a világháborúhoz”. Szerinte a brüsszeli bürokraták reménytelen háborúba vezették Európát, bele akarják tolni az Uniót az orosz–ukrán háborúba. Úgy gondolja,

ha Ukrajnát meghívják a NATO-ba, „mi, magyarok egy reggel arra ébrednénk, hogy ismét keletről jött szláv katonák állomásoznának Magyarország területén. Mi ezt nem akarjuk.”

Magyarországon most a brüsszeli nyomás erős, a független magyar politika Brüsszelben elfogadhatatlan, ezért bejelentették, hogy meg akarnak szabadulni Magyarország nemzeti kormányától, és

bábkormányt akarnak az ország nyakába ültetni, már a vezetője is megvan – Orbán Viktor valószínűleg Magyar Péterre gondolt, de a beszédben egyszer sem mondta ki a nevét.

Úgy utalt rá, hogy „az új ellenzék vezére ott ül Manfred Weber asztalánál”, és „a brüsszeli gazda megvakarta a kutyus fejét, csak úgy áradt a szerelem”.

„Tudjuk, hogy genderaktivisták kezére akarják adni a gyerekeinket” – ezt is mondta.

A miniszterelnök úgy látja, most az a kérdés, meghajol-e az ország a brüsszeli akarat előtt, vagy azt válaszolja, amit 1956-ban a forradalmárok. Felidézte, annak idején Kun Béláék Bécsbe, Rákosiék Moszkvába menekültek, a mostaniak szerinte Brüsszelbe fognak, mert '56-ban megvolt a közös egység és az akarat, de a kellő erő hiányzott, most megvan.

„Nem tűrjük el, hogy újra bábállammá, Brüsszel vazallusává tegyék Magyarországot. Nem fog sikerülni nekik, mi, magyarok újra meg fogjuk csinálni” – ezzel fejezte be a beszédet. 

 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

A beszámoló szerint a Millenáris Parkban biztonsági őrök mellett az egyik épület tetején mesterlövészek is vigyáztak a rendre. A program csúszott, Szente Vajk műsorvezető azt mondta, azért, mert még nagyon sokan állnak kint sorban.

Fásy Ádám az augusztus 20-án megkapott Magyar Érdemrenddel lovagkeresztjével a mellén érkezett meg az ünnepségre, ahol a Kecskeméti Nemzeti Színház a Puskás, a musical – Vihar előtt című darabot adta elő.

„Angyal István, Mansfeld Péter és Tóth Ilona életét senki nem dobta oda, hősiesen és önként áldozták fel magukat a szabadságért. Tiszteletet a mártíroknak! Le az orosz szövetséggel!” Ez a felirat volt olvasható a molinón, amellyel többen szerettek volna bejutni a rendezvényre, köztük Puzsér Róbert a 444 cikke szerint – hiába. 

Vita is támadt a miniszterelnöki beszéd után. Egy kartontáblát tartó fiatalemberre – azt hirdette, „Egyszer minden rendszer megdől” (Galaxisok) és „Az Orbán-rezsim szolgái sem lehetünk tovább” – többen rászóltak, veréssel fenyegették. Egy biztonsági őr azt javasolta neki, menjen odébb, mert agyonverik. El akarták venni a tábláját. Vitályos Eszter kormányszóvivő igyekezett csitítani a kormánypárti kedélyeket. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk