Orbán csatába indul, és már holnap alkotmányt módosít

  • narancs.hu
  • 2016. október 2.

Belpol

Győzelmi beszédet tartott Orbán Viktor a választást értékelő beszédében. A miniszterelnök alkotmányt módosít, és csatába indul Brüsszelbe. Úgy tűnik, az EU-ból is ki akar lépni.

Orbán Viktor mögött felsorakozott az egész Fidesz-vezérkar, megjelenését pedig vastapssal köszöntötték a szimpatizánsok.

false

 

Fotó: MTI

Orbán azzal kezdte beszédét, hogy 13 évvel az uniós csatlakozásról szóló népszavazás után ismét európai ügyben szavazhattak a magyarok. Ráadásul most mintegy 150 ezerrel több ember szavazott nemmel a „brüsszeli kényszerbetelepítésre”, mint ahányan be akartak lépni anno az EU-ba. Ez, és az, hogy 15 százalékkal többen voksoltak ma, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson, már önmagában elegendő felhatalmazást ad a kormánynak ahhoz, hogy erős tárgyalási pozíciója legyen Brüsszelben. Ráadásul tízből kilenc ember Magyarország önálló döntési joga mellett szavazott – mondta a miniszterelnök. Orbán szerint komoly eredmény, hogy Magyarország az egyetlen európai állam, mely véleményt nyilváníthatott a bevándorlás kérdésében. „Magyarország arról döntött, hogy mi lesz a gyerekeinkkel, a kultúránkkal, az életformánkkal, a nehezen talpra állított gazdasággal, a keresztény gyökereinkkel?” A modern népvándorlás ugyanis elérte Európát, erre pedig azt válaszolta az Európai Unió, hogy beengedi a migránsokat, és szétosztja őket a tagállamok között. A migránsok szétosztásáról pedig Brüsszel akar dönteni – értelmezte a valóságot Orbán. Szerinte a magyarok ezt a javaslatot utasították el, amikor 92 százalék azt mondta: Brüsszel helyett Budapest döntse el, kikkel akarunk együtt élni.

Orbán ezért holnap csatába indul: a népszavazás eredményét rögzíteni kell, ezért  már hétfőn benyújt egy alkotmánymódosítási javaslatot.

A vasárnapi döntésnek Brüsszelben is érvényt akar szerezni a magyar miniszterelnök, ahová csatába indul. Szerinte ugyanis az unió egy demokratikus intézmény, mely nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagy egy olyan népszavazást, mely 92 százalékban elutasítja a brüsszeli döntést.

Orbán Viktor egy szóval sem beszélt arról, hogy a népszavazás jogi értelemben érvénytelen lett (épp a Fidesz törvénymódosítása miatt). Abba viszont, hogy a vasárnapi népszavazást az uniós csatlakozásról szóló referendummal vetette össze, nem nehéz belelátni az unióból való kilépés szándékát.

Figyelmébe ajánljuk