Orbán Viktort a korrupcióról kérdezték, erre teljesen összeomlott

  • narancs.hu
  • 2016. október 4.

Belpol

Videomix a miniszterelnök parlamenti pánikreakciójáról.

Az Országgyűlés tegnapi ülésén Hadházy Ákos tulajdonképpen kétszer tette fel ugyanazt a kérdést, amelyre Orbán Viktor egyszer sem bírt még csak felületes vagy mellébeszélő választ sem adni.

Hadházy Ákos felszólalása

Hadházy Ákos felszólalása

Fotó: MTI

Először arra emlékeztetett Hadházy, hogy az azóta szekszárdi polgármesterré előlépett fideszes politikus, Ács Rezső miket mondott a túlárazott közbeszerzések működéséről, vagyis az egész országot átszövő fideszes korrupcióról. Erről Hadházy korábban hangfelvételt is közzétett, tehát viszonylag nehéz letagadni. Az LMP-s képviselő azt kérdezte Orbántól, hogy ezek fényében is csupán ellenzéki blablának tartja-e, hogy van Magyraországon korrupció.

Orbán annyit válaszolt erre, hogy ha Hadházy ilyen esetről tud, tegyen feljelentést.

Már tettem feljelentést, válaszolta Hadházy, majd felhozott egy másik egyértelmű korrupciós esetet: az Országos Roma Önkormányzattól maga az Emmi követel vissza 1,6 milliárdot, miután - az LMP-s képviselő hathatós közreműködésével - feltárultak a "Híd a munkába" program őrült visszaélései. Hadházy ezek után újra feltette a kérdést, hogy csupán ellenzéki bla-bla a korrupció vagy valóság.

Erre következett Orbán érthetetlen viszontválasza: közölte az ülést vezető elnökkel, hogy nem értette kérdést, és kérte, hogy azt Hadházy ismételje meg. Erre zavar támadt a mögötte ülő képviselők között, majd az amúgy kormánypárti levezető elnök volt kénytelen közölni vele, hogy a kérdés megismétlésére a házszabály nem ad lehetőséget. Amire Orbán furcsa röhörészéssel reagált.

A teljes felvételt itt tekinthetik meg, a lényeget pedig ebben a kis műalkotásban összegeztük:

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.