Orbán egy olyan jogszabályra hivatkozva tartja csalónak a CEU-t, ami jelenleg még nem is létezik

  • narancs.hu
  • 2017. március 31.

Belpol

Péntek délelőtt is született öt újabb gondolat a CEU-ról.

Orbán Viktor a „Soros-egyetem” jövőjéről

Szokásos pénteki Kossuth Rádiós kommünikéjében a miniszterelnök kitért az elmúlt napok legégetőbb kérdésére, az általa csak Soros-egyetemként emlegetett CEU jövőjére, ami szerinte az amerikai-magyar kormányközi tárgyalásokon múlik. „Hiába milliárdos valaki, Magyarországon nem állhat a törvények fölött, ennek az intézménynek is be kell tartania a jogszabályokat – mondta és hozzátette. – A csalás az csalás, akárki is követi el. A külföldi diplomát is adó Soros-egyetem maga vallotta be, hogy külföldön nem folytat képzést, ami ellentétes a magyar szabályokkal.” Orbán arról is beszélt, hogy a CEU-val nem kell tárgyalnia a magyar kormánynak, nekik ugyanis kuss a nevük, nem ők az amerikai kormány, ők csak szépen tartsák be a szabályokat.

A CEU reagál

Orbán fenti szavaira rövid közleményben reagált a CEU is, amiben visszautasítják „Magyarország miniszterelnökének azon hamis állítását, hogy a CEU csalást követ el. Ellentétben a Miniszterelnök kijelentésével, jelenleg

nincsen érvényben olyan törvény Magyarországon,

amely megköveteli, hogy az egyetemek származási országukban is folytassanak képzést annak érdekében, hogy Magyarországon diplomát adhassanak ki. A CEU jogosult (akkreditált) arra, hogy magyar és amerikai diplomát adjon ki. 25 éve a magyar törvényeket betartva veszünk részt a magyar felsőoktatásban – bármilyen ennek ellentmondó kijelentés hamis.” Megjegyzik továbbá azt is, hogy Orbán kijelentésével ellentétben egyetemük „hivatalosan bejegyzett és világszerte ismert neve Közép-európai Egyetem (CEU).”

false

A CEU, mint politikai szereplő

Ma reggel a királyi köztévében Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója is megmutatta magát és rögtön nagyot szólt, szerinte ugyanis a Közép-európai Egyetem nemcsak egy felsőoktatási intézmény, hanem egy olyan politikai szereplő, akinek az az érdeke, hogy „politikai támadások alatt tartsa a kormányt.” Hozzátette, ha a CEU rektora azt szeretné, hogy az új szabályok szerint zavartalanul működjön az intézménye, már Amerikában lenne és azon dolgozna, hogy mielőbb megszülessen a szerződés. Ehelyett mi történik? „Politikai hisztériakeltés.”

Megszólal a rektorhelyettes is

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese, amelyben többek között kifejti, miért ostobaság a magyar kormány azon kérése, hogy legyen az anyaországban is egyetemi campus, hogy miért veszélyes ez az intézkedés az egész felsőoktatás jövőjére, és hogy Balog Zoltántól bár kértek találkozót, egyelőre nem kaptak. Végül megjegyzi: „Van egyrészt egy konkrét személy, Soros György, és létezik

egy konfliktus közte és a kormány egyes tagjai között,

másrészt pedig van egy működését tekintve tőle független egyetem, ahol a diákok dolgozatokat írnak, vizsgáznak, a professzorok kutatnak. Eddig úgy tűnt, hogy ez a két jelenség a kormány szemében is különválik.”

Az ELTE is szolidáris

Levelet írtak Balog Zoltánnak az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének munkatársai, amelyet elküldtek Orbán Viktornak is. Levelükben tiltakoznak a törvénymódosítási javaslat ellen, felhívják a kormány figyelmét arra, hogy a Közép-európai Egyetem képzései akkreditáltak, megfelelnek a jelenlegi magyar törvényeknek, ráadásul az egyetem több tanszéke is a legjobb 50 közé került a legfontosabb felsőoktatási rangsorokban. Kérik a törvényjavaslat visszavonását és figyelmeztetnek, hogy mindez nemcsak a CEU ellehetetlenítését vonja maga után, hanem „veszélyes precedenst teremtene”.

Figyelmébe ajánljuk