Orbán és Karácsony a legnépszerűbb
KaracsonyGergely1812_top_story_lead.jpg

Orbán és Karácsony a legnépszerűbb

  • narancs.hu
  • 2020. július 15.

Belpol

Az ellenzéki szavazók közös listát akarnak látni 2022-ben.

Orbán Viktor miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester a két legnépszerűbb politikus, derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megbízásából készített.

A felmérésből egyebek mellett kiderült, hogy az ellenzéki szavazók 80 százaléka elégedett az ellenzéki városvezetők munkájával, a kormánypárti szavazók harmada elégedett az ellenzéki polgármesterek eddigi tevékenységével.

A pártpreferenciát tekintve egyébként nincs változás, továbbra is stabilan vezet a Fidesz-KDNP: a biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka voksolna a kormánypártokra, 14 százalékuk a DK-t, 11 százalékuk az MSZP-P-t, 9 százalékuk a Momentumot, 7 százalékuk a Jobbikot, 2-2 százalékuk pedig az LMP-t, a Kétfarkú Kutyapártot, valamint a Mi Hazánk Mozgalmat választaná.

A szavazók egyértelműen azt szeretnék, ha 2022-ben az ellenzék közösen indulna el a választásokon a Fidesszel szemben. A DK szavazóinak 96, az MSZP-Párbeszéd hívei 89, a jobbikosok 88, a momentumosok 82 százaléka szerint közös listával és kormányfő-jelölttel nagyobb esély lenne legyőzni a kormánypártokat. A Fidesz-KDNP szavazóinak már csak egyharmada gondolja, hogy az ellenzéki összefogás eredményesebb lehet, mintha külön indulnának a pártok. A kormánypártiak közül ugyanakkor 15 százalék  meglepő módon azt felelte, hogy hajlandó lenne egy ilyen formációra szavazni.

Figyelmébe ajánljuk