Orbán esszéistaként kezdi az őszi ülésszakot

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 21.

Belpol

A Magyar Nemzetnek írt cikket.

Orbán Viktor az őszi parlamenti ülésszak megnyitása apropóján érezte úgy, hogy tollat kell ragadni, mert a vírus a "a politikai gondolkodás műhelyeinek nyári találkozóit is megtizedelte", így "marad hát beszéd helyett az írás, előadás helyett az esszé".

Hogy mi új mondandója van persze a libernyákozáson kívül, arról nem tudni meg sokat

"A politikai korrektség, vagyis a libernyák doktrína-, beszédmód- és stílusdiktátumok elleni lázadás medre egyre szélesedik" - írja annak örülvén, hogy "egyre többen és egyre bátrabban lépnek ki a már fojtogatóan szűk egyetlen helyes beszédmód, egyetlen helyes demokráciafölfogás, egyetlen helyes Európa- és Nyugat-értelmezés kalodájából".

(A libernyákozást eddig csak szóban gyakorló miniszterelnöki kommunikációról már Kálmán László nyelvész is elmondta, ami tudható.)

Orbán hozza a formulákat, miszerint a liberális beszédmódból való kilépés hozza éppen magával az akadémiai életből való kizárást, az állásvesztés, a megbélyegzést. Hogy ennek épp fordítottja szokott megtörténni (méghozzá nem csupán állásvesztéssel, hanem például teljes médiaorgánumok, egyetemi intézmények bedarálásával), arról persze nem szól a fáma.

A "liberális szellemi elnyomás elleni lázadás medre nemcsak szélesedik, de mélyül is", állítja Orbán, meg közvetve azt is, hogy Brüsszelből éppúgy kell majd "visszasomfordálni" a "a langymeleg liberális szalonok nyájas mosolyát" élvezőknek, mint egykor "Moszkvából".

Orbán arra jut, hogy " a konzervatívok és kereszténydemokraták számára a legnagyobb kihívást és ellenfelet ma és újra a liberalizmus és a liberálisok jelentik", mert szerinte a liberálisok épp az ő szívügyüket, a nemzetet, a családot és a vallási hagyományt támadják. Mindeközben éltetve szurkol Trump győzelméért.

Emellett kifejti: "A kereszténydemokrácia egyetlen esélye, ha beleáll a nyílt szellemi és politikai küzdelembe. Ha felhagy a mellébeszéléssel és nem tetteti magát fajankónak, aki nem látja és nem érti, mi zajlik körülötte. Ha a sarkára áll és kimondja az egész európai politikát megváltoztatni képes négy mondatot. A mi nemzeti és keresztény alapelveink nem liberálisak. A liberalizmus előtt jöttek létre. Szemben állnak a liberalizmussal. A liberalizmus ma elpusztítja őket."

Nem hagyja ki a migránsozást sem, és kiemeli, hogy a "libernyákok" oktatáspolitikája is mennyire más, mert:

"A konzervatívok szerint a karakteres nemzeti hagyományokra kell összpontosítani, s a nevelés célja, hogy a bevált hagyományainkat továbbvinni képes hazafiak lehessenek gyermekeinkből. A kereszténydemokraták pedig azt is elvárják, hogy az iskolák erősítsék meg a gyermekek születéskor megkapott és a Teremtő által eldöntött nemi identitását, segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok, a fiúkat pedig hogy a családjuknak biztonságot és támaszt nyújtani képes férfiak lehessenek. Az iskolák védjék meg a család eszményét és értékeit, és tartsák távol a kiskorúaktól a genderideológiát és a szivárványos propagandát."

Orbán kifejti azt is, hogy a nemzeti-keresztény alkotmány a "szétválasztás helyett, az állami és az egyházi autonómia megőrzése mellett a vallást be kívánja illeszteni a társadalom életébe, fenntartva a vallási nézetek iránti tolerancia szellemét. Sőt a kereszténydemokraták azt is gondolják, hogy az igazságosság, a közerkölcs, a közjó megerősítése érdekében talán évszázadok óta nem volt olyan nagy szükség a vallásra, a biblikus hagyományokra és az egyházainkra, mint éppen manapság."

A politikai okfejtéseken túl Orbán végül a vírusra is kitér, és hangsúlyozza, a második hullám kezelését az nemzeti konzultáció eredményének megfelelően vezénylik le, tehát  "Magyarországnak működnie kell", ráadásul egy "felizmosított egészségügy" várja a betegeket.

Orbán előrevetíti 2022-t is, miszerint megint olyan választás jön, amin a szabad döntés a tét, a "nemzeti önrendelkezésre a legnagyobb veszélyt ma a globális, nyílt társadalmat hirdető, a nemzeti kereteket felszámolni akaró világhálózat jelenti. A Soros György-féle korlátlan anyagi és humán erőforrásokkal rendelkező network céljai világosak. A migráció felgyorsításával kevert etnikumú, nyílt társadalmakat létrehozni, a nemzeti döntéshozatalt lebontani és azt a globális elit kezébe adni."

Az utolsó bekezdésekben aztán minden és mindenki felvonul, aki a globális elit részét alkotja: a bukott baloldal, Gyurcsány, a Momentum, Soros György, a nemzetközi média, a brüsszeli bürokraták és "a civllnek álcázott NGO-szervezetek".

Az orbáni retorika pedig továbbra is katonai-hadi síkon mozog, "nagy ütközet vár ránk 2022-ben. Készüljetek" - zárja sorait.

És ahogy az a kormánymédiában lenni szokott, a Magyar Nemzet című Magyar Időkben megjelent írást három részben közölte az MTI, vezető anyag a megyei hírportálokon, sőt, a koronavírus kormányzati tájékoztató oldalára, valamint egyéb kormányzati online sajtótermékek nyitóoldalára is kikerült.

Figyelmébe ajánljuk