Orbán főtanácsadója olyat művelt, amitől már a kormányzati kommunikáció is padlót fogott

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2018. szeptember 26.

Belpol

Hegedüs Zsuzsa feltalálta a RobotLego-programot. Ami utána jön, történelem.

Hegedüs Zsuzsa kormányzati pályafutását egy ideje követjük, és csak kapkodjuk a fejünket. Közpénzszázmilliók, átírt dokumentumok, nem stimmelő számok, egy elhúzódó büntetőügy, egekbe szökő benzinpénz, és mindezek mellé a jellegzetes, szürreálist kapirgáló előadásmód Orbán tanácsadójától.

És mindezt közpénzből, mert mint azt tudjuk pár hónapja, Hegedüs Zsuzsa továbbra is élvezi Orbán Viktor bizalmát, és kapja a millió körüli fizetését.

false

 

Fotó: MTI

Arról viszont keveset lehet tudni, hogy egész pontosan milyen tevékenységet végez Hegedüs Zsuzsa, erről nyilvános tájékoztatás nincs, a Narancs pedig többször is kereste különböző ügyekben, de jó ideje nem reagál lapunknak semmit. Annyit se, hogy nem reagálok.

Pedig most is kerestük, mert beröffentett egy ún. RobotLego-programot, vagy valami ilyesmit, amivel már első ránézésre is több probléma akadt. Szakmailag is felvethető ezzel kapcsolatban ellenérv (L. Ritók Nóra és Radó Péter meg is tette ezt), de a leginkább szembetűnő az a tanácstalanság volt, amit akkor tapasztaltunk, amikor megpróbáltuk a hivatalos szerveket megkérdezni arról, hogy mégis mi az, amit Hegedüs Zsuzsa néhány kelet-magyarországi iskolában folytat pár, a kormany.hu-ra feltöltött videó alapján, ahol valamilyen foglalkozást tart diákoknak (amit ma már nem tudok sajnos linkelni, mert valami történt vele, nézzék csak...).

false

(Viszont a Youtube-n még megtalálható pár videó.) (Frissítés: utóbb megtudtuk, hogy a honlap url-je azért változott meg, mert átkerült Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Itt elérhető.)

Innen jöjjön egy rövid idézet a Magyar Narancs friss számában megjelent cikkből:

„Amikor pár hónapja észrevettem a március végén publikált videót a kormányzati honlapon, levelet írtam Hegedüs munkahelyének, hiszen a szóban forgó időszakban a főtanácsadó a Miniszterelnöki Kabinetirodához (MK) tartozott. Közérdekű adatigénylésben arra szerettem volna választ kapni, mekkora közpénzből valósult meg a RobotLego program, milyen szervezeteken keresztül történt az eszközök beszerzése, kik biztosítják a szakmai kontrollt, de kértem egyebek mellett, hogy küldjék el a szakmai programot is.

A Rogán-minisztériumtól kapott válasz tömör volt, de világos: a Kabinetiroda nem adatkezelő: »Tájékoztatom, hogy a megfogalmazott kérdéseivel kapcsolatban keletkezett információkat, adatokat, iratokat a Klebelsberg Központ kezeli.«

Ezek után természetesen a Klebelsberg Központnak (KK) is elküldtem a levelet, ahonnan már a következő válasz jött: a RobotLego programmal kapcsolatban a KK »nem adatgazda«. Ismét levelet írtam: jeleztem a Kabinetirodának, hogy a KK szerint nem ők az adatgazdák, és kértem, legalább azt árulják el, mégis ki az illetékes Hegedüs ügyében. Erre ezt válaszolták: »Korábbi válaszunkat fenntartjuk.« Az ellentmondást nem oldották fel, így ismét írtam a KK-nak, ahonnan már azt válaszolták: a »Robot Lego Pilot Program Hegedüs Zsuzsa Főtanácsadó Asszony hatáskörébe tartozik«.

Ezzel tehát visszairányítottak az első címzetthez: a Kabinetirodához, hiszen szervezetileg ide tartozik Hegedüs. Nekik tehát megírtam, hogy az általuk javasolt KK-nál mit válaszoltak, és kértem az MK-t, végre segítsenek kicsit jobban megismerni a projektet. Ez a levelem még augusztus közepi, választ azóta sem kaptam a minisztériumtól.”

 

Minden további részlet a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?