Orbán Viktor, Jakab Péter és egy zsák krumpli

  • narancs.hu
  • 2020. október 19.

Belpol

Parlamenti szóváltás és kisebb csetepaté a miniszterelnök, a Jobbik elnöke és néhány fideszes képviselő között.

Indulatos felszólalásban kérte számon Orbán Viktor miniszterelnököt Jakab Péter az Országgyűlés hétfői ülésnapján az azonnali kérdések órájában. A Jobbik elnöke felhozta, hogy a múlt hét előtti időközi parlamenti választás kampányában a borsodi 6-os választókerületben vécépapírt és krumplit osztogatott az embereknek a Fidesz. Jakab szerint ez megalázó, és az emberek félelemből szavaztak a Fidesz jelöltjére (aki meg is nyerte a körzetet). Orbán viszont azt válaszolta, az megalázó, ahogy Jakab a borsodi emberekről beszél. "Most, hogy lebontották a kétharmadot, a Gyalog galopp fekete lovagja jut eszembe: egyezzünk ki döntetlenben" - gúnyolódott a kormányfő.

De az igazi műsor még csak ez után kezdődött. "Egyszer véget vetünk a krumplikirályságának!" - fogalmazott a Jobbik-elnök viszontválaszában. Majd felemelt egy zsák krumplit, miközben ezt vágta Orbán arcába: "Ezt küldik a borsodi emberek, és emlékeztetni fogják, hogy nem lehet megalázni őket!" Az ellenzéki politikus aztán odavitte a krumpliszsákot a kormányfő ülőhelyéhez, de Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető elállta az útját. A nagyobbik kormánypárt soraiból Balla György is Jakab elé lépett, majd amikor már kellően kocsmai színvonalúvá vált a jelenet, Kövér László csatlakozott, végül pedig az Orbán mellett helyet foglaló Semjén Zsolt is beszállt a rendteremtésbe. Az ülést vezető Jakab István közben figyelmeztette a Jobbik politikusát, hogy nem jelentette be előre a "szemléltetőeszközt".

A miniszterelnök, aki előszeretettel szólogat be a Jobbiknak, ha az ellenzéki párt kérdést intéz hozzá, most is odaszúrt nekik a viszontválaszban: "Remélem, a krumplit kifizették, ha már a varrónőket nem" - vágott vissza, utalva ezzel a körzetben közös ellenzéki jelöltként induló, de jobbikos Bíró László ügyére, aki a kormányzati narratíva szerint nem fizette ki a varrodájában dolgozókat. "Önök két dolgot nem tudnak: győzni és veszíteni" - mondta még Orbán, és a színvonalas parlamenti szóváltás ezzel lezárult.

Figyelmébe ajánljuk