Orbán: Lépcsőzetes haditerv van a vírus kezelésére

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 18.

Belpol

A Kossuth Rádióban fejtette ki a kormányfő, hogy ugyan a napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, lesz elég kórházi ágy mindenkinek.

A Korányi kórházból érkezett a Kossuth Rádióba péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök interjút adni - mint közölte, most az első hullám idejéből ismert "régi praktikákat kell elővenni", ezért néha személyesen is tart kórházellenőrzést, főleg miután elterjedt a "baloldali sajtóban", hogy nincs elég hely a Korányiban (a Népszava írt erről egy belső levél alapján), ezért hajnalban elment megnézni, hogy ez így van-e. Közölte, hogy nincs így, mindenből van elég.

Hozzátette,

"lépcsőzetes haditerv" van, és ha az egyik kórház betelik, akkor lesz másik, emellett pedig egy "vezénylési terv" is van arról, hogy mikor hova vezényelnének át ápolónőnek.

Orbán azt mondta, ha nem is szereti a katonai kifejezéseket, de egy "haditervszerű intézkedési terv" van, és ha kellene, akkor 10 ezer ágy állna rendelkezésre.

Hozzátette, nem mondja azt, hogy minden rendben van az egészségüggyel, mert 24 óráznak az emberek, de fel vannak készítve a kórházak a betegek fogadására, ezért lehet más a védekezés a második hullámnál, mint az elsőnél.

„Az első hullámnál annyit tudtunk mondani az embereknek, hogy mindenki maradjon otthon, mi pedig felkészítjük az egészségügyet. Ez megtörtént, ezért most az a feladat, hogy a szabályokat betartva, de mindenki élje az életét, mert Magyarországnak működnie kell" – fogalmazott.

Orbán kijelentette azt is, hogy a koronavírust külföldről hurcolták be, és nem lehet légmentesen lezárni az országot, de így is a világ 25 legjobban védekező országa között van Magyarország.

Orbán azt is mondta, nem ő találja ki a hasára ütve az intézkedéseket, hanem az operatív törzs, amely munkacsoportok alapján dolgozik. "Nem mondom azt, hogy én vagyok Müller Cecília beosztottja, mert azért még nem állt a fejére az ország, de ha ő azt mondja, hogy ez most fontos, akkor meg fogom hozni azt a döntést."

Azt üzente a baloldalnak, hogy ne a járványügyi szakembereket támadják, mert ezzel az országot támadják, hanem inkább a kormányt. A műsorvezető felvetésére, hogy a kormány miért nem tesz feljelentéseket a támadások miatt, Orbán azt mondta, ő nem a sajtót okolja ebben, hanem a baloldali politikusokat, akik nem segítik a védekezést, bár most nincs rendkívüli jogkör sem.

Hozzátette,

a jogászok azért meg fogják vizsgálni, hogy mit lehet tenni a rémhírterjesztő baloldallal szemben.

A járványról azt mondta, az ősz a védekezésről fog szólni, és a napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret.

Arról is beszélt, hogy október elsejétől lesz minden iskolában elegendő hőmérő, meg is rendelték ehhez a szükséges eszközöket. Hozzátette, a fő kérdés az, hogy a szülők hogy mehetnek be, erről azt mondta, az alsó tagozatosokkal bemehetnek a szülők az aulába, és ott lesz majd a hőmérőzés.

Orbán közölte, amíg nincs vakcina, addig védekezés kell. Azt mondta, amikor legutóbb beszélt az amerikai elnökkel, ő azt ígérte neki, hogy október végére lesz, de ezen kívül is figyelik a többi vakcinakutatást is.

A gazdasági kérdésekről azt mondta, hogy

az emberek fele-kétharmada élt a hitelfizetési moratóriummal, de ez az év végén lejár, a kormány most azon gondolkozik, hogy hogyan hosszabbítsák meg ezt a lehetőséget.

Azt is mondta, augusztusban már többen is dolgoztak, mint a vírus előtt, ezért arra kell felkészülni, hogy ismét munkaerőhiány lesz. Hozzátette, van egy speciális budapesti probléma, ez a turizmus, mert a budapesti turizmus a külföldiekre van alapozva, ezért arra ösztönzi a fővárosiakat, hogy inkább a belföldi turizmusra álljanak át, egy speciális program kell ehhez, mert 2021 sem lesz jobb.

Az őszödi beszéd évfordulója apropóján feltett "kérdésre" Orbán azt mondta, ilyen nem is volt még, hogy valaki kiálljon a sajátjai elé és azt mondta, hogy megnyertük a választást, de csaltunk. Kifejtette, hogy miután ez kiszivárgott, mindenki azt várta, hogy majd lemond a miniszterelnök, de nem ez történt, hanem helyette "lovasroham, szemkilövetés" következett. "Ezért volt helyes, hogy Gulyás Gergely azt mondta a tüntető fiataloknak, hogy ha baloldali kormány lenne, akkor kilőnék a szemüket, mert ez így van" - mondta a színművészetis diákokra utalva.

Azt is mondta, akkor tőle várták, hogy a demonstrációk élére áll, de ő azt gondolta, hogy ha ezt elkezdik, akkor balhé balhét követ majd, nem lesz kiszámítható politika az országban, és hogy ezért alkotmányos úton kellett hatalmat szerezniük, ez meg is történt.

Figyelmébe ajánljuk